Pátek, 29. března 2024

Žaloba U.S. Steel Košice kvůli emisím CO2 zamítnuta

Žaloba U.S. Steel Košice kvůli emisím CO2 zamítnuta
Evropská justice zamítla žalobu společnosti U.S. Steel Košice proti Evropské komisi. Firma komisi podobně jako slovenská vláda zažalovala kvůli snížení emisních kvót na oxid uhličitý (CO2) pro roky 2008 a 2012.

Agenturu ČTK o rozhodnutí, které padlo 1. října, včera informoval Balázs Lehóczki z Evropského soudního dvora.

U.S. Steel je největším producentem CO2 na Slovensku. Slovensko žádalo EK, aby mu v letech 2008 až 2012 povolila vypustit 41,3 milionu tun skleníkových plynů ročně.

Komise to však loni snížila na 30,9 milionu tun, na což právními kroky reagovala jak daná firma, tak slovenská vláda. Firma Evropskou komisi napadla také kvůli snížení kvót na roky 2005 až 2007 - i tuto žalobu soud zamítl. Rozhodnutí vydal Soud první instance, což je v podstatě druhý nejvyšší soud v EU.

Ve zdůvodnění svého verdiktu uvedl, že rozhodnutí Evropské komise o snížení kvót bylo směrováno slovenské vládě a nikoli dané firmě.

Uvedl také, že rozdělení povolenek v rámci limitů, které EK stanoví, jsou čistě na slovenské vládě. Proti tomuto rozhodnutí je možné se odvolat.

Žaloba slovenské vlády, která rozhodnutí komise napadla v únoru, se zatím řeší stejně jako třetí žaloba U.S. Steel Košice.

EK emisními povolenkami bojuje proti globálnímu oteplování. Podniky, které chtějí vypustit více skleníkových plynů, než je limit, si mohou dokoupit povolenky na evropském trhu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů