Pátek, 29. března 2024

Nepříjemné zprávy z trhu povolenek EU: EK povolila Německu využívat jednotky CER/ERU až do výše 20% celkové alokace.

Domníváme se, že toto rozhodnutí může značně ovlivnit princip druhého obchodovacího období.
Nepříjemné zprávy z trhu povolenek EU: EK povolila Německu využívat jednotky CER/ERU až do výše 20% celkové alokace.

Dne 26.října 2007 přijala Evropská Komise ("EK") rozhodnutí o dodatku německého alokačního plánu v rámci obchodovacího schématu EU s povolenkami na emise (EU ETS) pro období 2008-2012. Podle tohoto dodatku povolí Německo svým operátorům využívat Kjótské kredity, jednotky CER a ERU, až do výše 20% z celkové alokace, místo původně plánovaných 10%. Domníváme se, že toto rozhodnutí může značně ovlivnit princip druhého obchodovacího období.

Celkový úbytek na trhu EU - ze strany poptávky po kreditech - je očekáván okolo 100 milionů jednotek ročně. Ze strany nabídky byl celkový objem jednotek v rámci EU ETS a Kjótského linkingu navýšen na 280 milionů jednotek ročně (o 50 milionů více, než bylo původně očekáváno). Nabídka jednotek CER, která může být pohlcena v rámci EU ETS, je z toho důvodu třikrát vyšší než momentální úbytek.

V případě prospěšné nabídky jednotek CER tato nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou po jednotkách CER zapříčiní snížení cen povolenek EUA, a to až na úroveň cen jednotek CER. Jeden z nejvýznamnějších faktorů, který ovlivňuje hodnotu emisních povolenek, je možnost převést povolenky z druhého obchodovacího období do období třetího, tedy do období po roce 2012 ("banking"). Pouze naděje na kratší třetí obchodovací období a limitované využívání Kjótských kreditů po roce 2012 udrží hodnotu emisních povolenek ve vyšší hladině.

Přiložené schéma ukazuje zajímavou podobnost mezi nadbytkem povolenek EUA v první fázi a nadbytkem jednotek CER ve druhé fázi.

V případě České republiky je celkový objem linkingu všech operátorů okolo 43,5 milionů jednotek pro celé druhé obchodovací období. Při dnešních cenách tento objem představuje 217,5 milionů euro, tedy asi 5,852 milionů korun. Schválení dodatku německého alokačního plánu pro období 2008-2012 může však tuto hodnotu ohrozit. Pokud by se rozdíl cen jednotek EUA a CER snížil byť jen o jediné euro, Česká republika by přišla o 1,170 milionu korun. Po poučení se z prvního obchodovacího období by operátoři měli důkladně zvážit, jestli mohou ovládnout současný rozdíl cen jednotek a tím i hodnotu jejich majetku.

Pro více informací, prosíme, kontaktujte:

Tereza Soldánová
420 226 002 488
tereza.soldanova@vertisfinance.com 

Gergely Szabó
36 1 489 1902
gergely.szabo@vertisfinance.com  

www.vertisfinance.com 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů