Pátek, 19. dubna 2024

To myslíte vážně? ptali se Klause v BBC

To myslíte vážně? ptali se Klause v BBC
Na "tvrdé otázky" bude odpovídat český prezident, který si myslí, že globální oteplování je výmysl. Těmito slovy lákala britská BBC diváky na rozhovor s českým prezidentem Václavem Klausem. Prestižní pozvánku do pořadu televizní stanice BBC World Hardtalk, a tím i pozornost diváků po celém světě, si totiž Klaus vysloužil hlavně pro své kontroverzní názory na globální oteplování.

"Ale ještě předtím byste si neměli nechat ujít předpověď počasí," glosovala ironicky následující program moderátorka zpráv.

Hned v první otázce musel Klaus vysvětlovat, zda si náhodou nedělá z lidí legraci. "Dva tisíce vědců se v panelu OSN shodlo na tom, že planeta se nebezpečně otepluje, a vy na to říkáte, že proti tomu lidstvo nemá nic podnikat. To myslíte skutečně vážně?" zeptal se bez obalu moderátor pořadu Stephan Sackur.

"Jen by mě zajímalo, co vám dovoluje věřit, že máte pravdu, i když tolik expertů a vzdělaných lidí je svými názory na druhé straně? Někdo by to mohl nazvat dokonce arogancí," pustil se do prezidenta Sackur, zkušený novinář, který v BBC pracuje dvacet let a který se během své kariéry zajímal i o východní Evropu. Mimo jiné totiž zajišťoval zpravodajství ze sametové revoluce v Československu.

Prezident Klaus zopakoval své názory, tedy že globální oteplování v podstatě neexistuje nebo že minimálně není způsobené člověkem a že ekologická kampaň je ideologicko-politickou debatou. "Politici chtějí změnit společnost, ne klima. A mluvit o aroganci v souvislosti se mnou a nikoli s Al Gorem považuji za neuvěřitelné, on je apoštolem arogance," říkal Klaus před mezinárodním publikem.

Zkušeného novináře poučil o vyváženosti zpravodajství: prý by ho neměl nazývat skeptikem ve věci globálního oteplování, prý tak podsouvá lidem své názory.

Klaus si televizní kamery BBC vyzkoušel už podruhé, před čtyřmi lety se v pořadu Hardtalk objevil v rámci seriálu představitelů nových členských zemí EU.

Klaus na BBC i tentokrát mluvil o tématech, jako je Evropská unie, přidal se i americký radar. Jeho názorům na globální oteplování ale scenáristé pořadu věnovali dobrou polovinu pořadu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů