Úterý, 23. dubna 2024

Vědci hledají "lék" na změnu klimatu

Vědci hledají "lék" na změnu klimatu
Ve španělské Valencii včera začala týdenní konference vědců a politiků ze 145 zemí, jejímž úkolem je vypracovat závěrečnou zprávu k aktuálním vědeckým poznatkům týkajícím se globálních klimatických změn.

Zasedání Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) má připravit faktické podklady pro klíčové jednání, které příští měsíc v indonéském Bali zahájí přípravu nové globální strategie boje proti emisím skleníkových plynů po roce 2012, kdy vyprší platnost první fáze Kjótského protokolu.

Dokument z Valencie má přes tři tisíce stran poznatků o tom, že odpovědnost za klimatické změny padá na vrub lidem, a navrhují se v nich i rámcová řešení. Vůbec poprvé také obsahuje kapitolu o "zásadních zjištěních a klíčových nejistotách", která podle autorů zprávy shrnuje nejzávažnější poznatky, jistoty stejně jako pochyby vztahující se ke klimatickým změnám, píše agentura Reuters.

Zpráva připravená IPCC, který byl letos oceněn Nobelovou cenou za mír, shrne vědecký konsenzus ohledně toho, jak rychle se Země otepluje, i zjištěné dopady oteplování a jejich případné následky na miliardy lidí. Resumé rovněž naznačí, jaká opatření je třeba přijmout, aby se oteplování nevymklo kontrole.

Bývalý americký viceprezident Albert Gore a nositel letošní Nobelovy ceny míru se stal společníkem nejznámější investiční společnosti v Silicon Valley, tedy americkém středisku informačních technologií. Zatím není jasné, zda tento jeho krok znamená konec jeho politických ambicí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů