Čtvrtek, 25. dubna 2024

Alpští vlekaři si hojí rány

Alpští vlekaři si hojí rány
V desítkách alpských lyžařských středisek se už rozjely vleky - napadlo tu tolik sněhu, kolik tento region na počátku sezony už dlouho neviděl. Někde mají největší listopadovou nadílku za posledních padesát let.

Loňský rok byl pro mnohamilionový průmysl mnohem horší a panovaly obavy, že některá střediska by mohla zkrachovat, kdyby se situace opakovala. Alpští podnikatelé jsou zvyklí na občasné mírnější zimy, ovšem dvě za sebou by je už vážně poškodily.

Mnohé zdejší vesnice a města mají z lyžařů až osmdesát procent příjmů. Díky sněhovému přívalu si letos vlekaři nebo hoteliéři zhluboka oddechli a vyřizují rezervace pro nejdůležitější, vánoční období.

"Teď doufáme, že poslední sezona byla netypická, a pořádně se nám ulevilo," říká Lisa Holmová z Rakouské turistické kanceláře.

V minulé sezoně některá střediska zavírala už v lednu. Organizace pro evropskou spolupráci a rozvoj dokonce varovala, že část z nich je odsouzena k zániku, vinou globálního oteplování. Střediska v nadmořské výšce pod 1500 metrů by se podle této zprávy měla zaměřit na jiné aktivity.

Minulý týden ale mohutná bouře přinesla v některých oblastech východních Alp přes metr sněhu - a pak se rozšířila i na západ.

Rakouský Kitzbühel leží pouze 760 metrů nad mořem - a i tam některé vleky letos spustili o šest týdnů dříve než obvykle. V provozu už jsou i další střediska v Rakousku, Švýcarsku, Itálii nebo Francii.

Stejně jako se loni přeceňoval výpadek sněhu, teď máme teprve listopad a jediná jistota je, že počasí bývá proměnlivé. Lyžaři a byznysmeni se ale zatím smějí.

"Vypadá to tu spíš jako v půlce sezony než v polovině listopadu. Vynikající podmínky. Mnozí lidé, kteří sem jezdí už léta, tvrdí, že teď zažili nejlepší den, jaký pamatují," radoval se o uplynulém víkendu Toby Mallock, obchodní ředitel lyžařské školy ve švýcarském středisku Verbier.

Mírné a vlhké letní měsíce letos pomohly i výše položeným alpským střediskům, protože přinesly slušný sněhový příval na jejich ledovce. Nejvyšší hora západní Evropy, Mont Blanc, dokonce v létě "povyrostla", když led na vrcholku zesílil o dva metry.

Vítanou změnu zaznamenali i ve švýcarském Saas Fee. Když jsem v říjnu vylezl na blízkou čtyřtisícovku Allalinhorn, přesvědčil jsem se, zdejší ledovec nejen taje podstatně pomaleji - místy opět dorůstá.

"Tohle léto se to podstatně zlepšilo. Budeme ale potřebovat mnohem víc sněhu a nižší teploty, aby ledovec skutečně přestal ustupovat," upozorňuje uznávaný horský vůdce Beat Supersaxo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů