Pátek, 29. března 2024

Příroda posílá silný vítr, řídiče potrápí sněhové jazyky a závěje!

Příroda posílá silný vítr, řídiče potrápí sněhové jazyky a závěje!

Příroda si na neděli nechystá nic dobrého. Hlavně pro řidiče, radost budou mít lyžaři. Meteorologové varují před sněhovými jazyky a závějemi, které se můžou v podvečer a v noci tvořit ve vyšších polohách. Český hydrometeorologický ústav také vydal výstrahu na silný vítr a sněžení, které potrvá od nedělních 18:00 do úterního večera.

Kolem tlakové níže nad Skandinávií bude v průběhu dne do České republiky zesilovat příliv studeného a vlhkého vzduchu od severozápadu. V polohách nad 800 metrů se již během neděle můžou tvořit sněhové jazyky. V noci a v úterý bude toto nebezpečí hrozit i níže položeným místům.

V průběhu neděle bude také zesilovat severozápadní vítr. V nárazech dosáhne rychlosti kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. K dalšímu zesílení větru dojde v noci na pondělí a během pondělí, v úterý bude vítr od západu slábnout. Meteorologové doporučují řidičům, aby jezdili opatrně, vozili s sebou sněhové řetězy a sledovali dopravní zpravodajství.

Na horách sněžení

"Od neděle čekáme na horách vydatnější sněžení, napadnout by mohlo až 10 cm sněhu a teploty spanou na pět stupňů pod bod mrazu," řekla serveru nova.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

"V nižších polohách pak čekáme oblačno až zataženo a spíše dešťové přeháňky," dodala.

Start nového týdne se pak podle ní ponese ve znamení zatažené oblohy, sněžení na horách i v nížinách a přidá se k tomu čerstvý vítr.
"Ten by na horách mohl dosáhnout až síly vichřice. To znamená, že řidiči by měli počítat s tvorbou sněhových jazyků a závějí," řekla nám meteoroložka.

"Na horách pak do úterý napadne až 30 cm sněhu, v nížinách to bude centimetrů 5. Teploty se budou klouzat mezi mínus 1 až plus 3 stupni, na horách klesnou na 5 stupňů pod nulu," doplnila meteoroložka.

Silnice sjízdné se zvýšenou opatrností

Řidiči v západních Čechách musejí v neděli na silnicích počítat se sněhovými přeháňkami a se slabším větrem. Všechny silnice v Plzeňském a Karlovarském kraji jsou sjízdné, některé se zvýšenou opatrností. Na řadě míst sněží, silnice mohou místy namrzat, informují silničáři.

Se zvýšenou opatrností jsou v neděli sjízdné některé silnice v Karlovarském kraji. Zejména v Krušných horách by se řidiči neměli nechat zaskočit sněhovými přeháňkami, slabým větrem a sníženou viditelností. Některé silnice mohou namrzat, informují silničáři.

V kraji se teploty pohybují kolem tří stupňů pod nulou. Silnice prvních tříd a rychlostní komunikace jsou většinou mokré a holé, sjízdné se zvýšenou opatrností. Mokré jsou i silnice nižších tříd.

V Plzeňském kraji by si měli řidiči dát pozor například na dálnici D5 mezi 80. a 131. kilometrem. Sněží zde a fouká silný vítr, viditelnost je snížená. Dálnice je sjízdná, mokrá po chemickém ošetření. I další silnice v kraji jsou většinou mokré a holé, na některých místech se může tvořit slabší vrstvička rozjetého sněhu.

Řidiči by si měli dát pozor také na místní mlhy, které jsou na dálnici D1 v úseku mezi 94. až 142. kilometrem, na dálnici D5 mezi 131. až 151. kilometrem, stejně jako na Moravskotřebovsku a v okresech Benešov, Český Krumlov, Domažlice, Náchod, Olomouc, Opava a Příbram.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů