Pátek, 19. dubna 2024

Vítězní labouristé podpoří Kjóto

Vítězní labouristé podpoří Kjóto

Silný a energický lídr australských konzervativců, osmašedesátiletý John Howard, proslulý zálibou ve fyzicky vyčerpávajících procházkách, je najednou téměř u konce s dechem. Po sobotní volební prohře odchází po dlouhých 11 letech z vlády. Jako druhý nejdéle sloužící premiér v zemi - avšak ani trochu neslaví.

"Byl to velmi prudký a ponižující konec kariéry," napsala agentura AP o premiérovi, který ztratil i poslanecké křeslo ve svém obvodě. Voliči ztratili důvěru. Vítězným labouristům přitom zanechal Howard prosperující ekonomiku, kterou vždy stavěl na první místo. Proto také odmítal podepsat Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů - tvrdil, že plnění závazků by vedlo k masivním ztrátám pracovních míst.

To se podle všeho změní: labouristé se zavázali protokol podepsat. Pro tábor odpůrců snižování emisí by to znamenalo významnou ztrátu, australský obrat v této otázce by naopak uvítaly signatářské země v čele s Evropskou unií.

Pro Howardova nástupce v premiérském křesle to je velká výzva. Není divu: Austrálie je zdaleka největším světovým producentem skleníkových plynů v přepočtu na obyvatele.

Kevin Rudd, šéf vítězných labouristů, kteří si připsali 53 procent voličských hlasů, proto označil globální změny klimatu za svou největší prioritu. "Musíme něco dělat, a to okamžitě," prohlásil Rudd po oznámení výsledků.

Kráceno pro potřeby EnviWebu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů