Pátek, 29. března 2024

Japonsko chce emisní povolenky z Česka

Japonsko chce emisní povolenky z Česka
Maďarsko, Polsko a také Česko jsou země, jejichž prostřednictvím chce Japonsko splnit svůj závazek snížit emise skleníkových plynů. Agentuře Reuters to včera sdělil vysoký vládní úředník z Tokia. Nástrojem má být systém obchodu s emisními povolenkami ustavený v rámci takzvaného Kjótského protokolu OSN.

Česká strana japonský zájem potvrdila. "Jednání už probíhají, zatím však nedospěla ke konkrétním závěrům," řekl HN mluvčí Ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Upozornil, že prodej "přebytků" ze závazků v rámci Kjótského protokolu probíhá mezi státy, zatímco prodej emisních povolenek dohodnutý uvnitř Evropské unie je na úrovni podniků.

Obchodování s emisními povolenkami umožňuje, aby země, které plní své závazky z Kjótského protokolu snížit emise skleníkových plynů nad dohodnutý limit, prodaly své "přebytky" těm, zemím, které mají s plněním závazků potíže. Obchody mají začít příští rok.

Co se týče emise skleníkových plynů, je Česká republika podle mluvčího MŽP nyní o 26 procent níže, než byl stav z roku 1990. Protože se zavázala snížit je o osm procent, tak je v rámci Kjótského protokolu 18 procent takříkajíc na prodej. Peníze z prodeje "přebytků" mají být investovány do projektů zlepšujících životní prostředí, a to včetně snižování emisí.

Země střední a východní Evropy přistoupily ke Kjótskému protokolu ve výhodné situaci. Ve většině zemí bývalého sovětského bloku zkolaboval těžký průmysl produkující velkou ekologickou zátěž, proto jejich emise skleníkových plynů jsou zpravidla nižší, než byly před pádem komunismu. Proto se o ně ucházejí státy, které mají s plněním svých závazků obtíže.

První dohodu o nákupu "přebytků" by Japonsko rádo uzavřelo s Maďarskem. "Doufáme, že můžeme nabídnout široký výběr projektů (vedoucích ke snížení emisí skleníkových plynů), je to však těžká soutěž, protože kvůli emisím tyto země kontaktuje mnoho jiných států," řekl agentuře Reuters vládní úředník v Tokiu. Pokud by podepsalo dohodu s Maďarskem, Japonsko doufá, že by potom následovaly další s Českem a Polskem a perspektivně i s Ruskem.

Japonsko má s plněním svých závazků v rámci Kjótského protokolu potíže paradoxně kvůli vysoké technologické vyspělosti svého průmyslu. Za loňský rok snížilo své emise skleníkových plynů jen o 1,3 procenta, a to se tento pokles přičítá především mírné zimě. Proto se očekává, že Japonsko by se mohlo stát největším nákupčím "přebytků" od jiných zemí, a vzniká obava, že by tak mohla vzrůst jejich cena, která nedávno dosáhla 17 eur za jednu tunu certifikované emisní redukce (CER).
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů