Pátek, 19. dubna 2024

Bali: Rýsuje se dohoda o fondu pro adaptační opatření

Bali: Rýsuje se dohoda o fondu pro adaptační opatření

Zdá se, že mezi delegacemi klimatické konference OSN na Bali panuje obecná shoda o základních principech fungování Adaptačního fondu, který má sloužit k financování adaptačních opatření (formou projektů a programů) na negativní dopady způsobené změnami klimatu v rozvojových zemích.

Jak řekl ve svém vystoupení výkonný tajemník sekretariátu Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (UNFCCC) Yvo de Boer, „po několikaletém procesu vyjednávání by se fond měl stát konečně provozuschopným“. Hlavním úkolem Fondu bude zmírňovat dopady zejména na vodní hospodářství, zemědělství a lesnictví v těch částech světa, které jsou vůči projevům změny klimatu nejzranitelnější. To jsou především chudé pobřežní země, malé ostrovní státy a země subsaharské Afriky.

Finanční prostředky by měly sloužit i na včasné přizpůsobení (adaptaci) živelným katastrofám, které jsou spojeny s extrémními klimatickými jevy (záplavy, hurikány, bouře, atd.) či šíření pouští v důsledku klimatických změn. Adaptační fond by měl být začleněn pod správu GEF (Global Environment Facility), platební jednotkou bude Světová banka, která odhaduje roční požadavky na výdaje fondu ve výši 10 miliard dolarů.

Názory se liší na zdroje financování. Dnes prostředky pocházejí pouze ze zpoplatnění mechanismu obchodování s uhlíkovými kredity CDM (Clean Development Mechanisms), z něhož by měla být  odvedena do Fondu dvě procenta z každé uzavřené transakce. Některé rozvojové země tomuto způsobu ale oponují a navrhují přímé příspěvky ekonomicky vyspělých zemí, či zpoplatnění dalších mechanismů emisního obchodování, případně alespoň navýšení procenta z transakcí obchodování s uhlíkovými kredity CDM.

 

Další informace:

http://unfccc.int/meetings/cop_13/items/4049.php

http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.htm

http://ec.europa.eu/news/energy/071127_1_en.htm

http://www.eu2007.pt/NR/rdonlyres/1CAB3779-074F-44D8-937F-C76ADEECD612/0/96899.pdf

http://www.ipcc.ch

http://www.env.cz/klima

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů