Pátek, 29. března 2024

Finance mohou být klíčem ve vyjednáváních o klimatu

Finance mohou být klíčem ve vyjednáváních o klimatu

V rámci jedné z doprovodných akci na konferenci OSN o změnách klimatu prezentoval sekretariát Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách (UNFCCC) odhad budoucích výdajů v oblasti změny klimatu. Celkové výdaje na opatření v rámci ochrany světového klimatu by se měly okolo roku 2030 pohybovat na úrovni 0,3 – 0,5% světového HDP.
 
Konkrétně roční výdaje na adaptace v rozvojových zemích budou představovat cca 40 - 50 miliard dolarů. Současné příjmy adaptačního fondu však činní pouze 36 milionů USD. K tomuto rozdílu sekretariát UNFCCC dodává, že současné financování oficiální rozvojové pomoci je z tohoto pohledu zřetelně nedostatečné a bude třeba současný model nahradit jiným. I proto vydal sekretariát UNFCCC publikaci „Investment and Financial Flows to Address Climate Change”, která se touto problematikou podrobně zabývá (viz druhý v seznamu níže uvedených odkazů).

Podle většiny delegátů klimatické konference na Bali bude vyřešení finančních otázek jedním z hlavních aspektů postkjótské spolupráce ekonomicky rozvinutých zemí se státy rozvojovými, kterým z Kjótského protokolu nevyplývají žádné redukční závazky. „Pokud se podaří sblížit názory těchto dvou bloků zejména na financování adaptací a transferu technologií, dá se předpokládat větší ochota rozvojových států nést případné břemeno vlastních závazků po roce 2012,“ říká člen české delegace a ředitel odboru změny klimatu MŽP Pavel Zámyslický.
 
Nejednalo by se však s největší pravděpodobností o přísné národní emisní limity, jako v případě ekonomicky vyspělých zemí, ale spíše o sektorové cíle pro nejvýznamnější emitenty, jako např. energetiku a dopravu. Tyto cíle by měly stimulovat k postupnému zpomalení a posléze zastavení prudkého růstu emisí rozvíjejících se ekonomik, na druhou stranu by však měly umožnit ekonomický rozvoj a řešení ostatních klíčových problémů rozvojového světa (chudoba, nedostatek vody a potravin, atd.).
 
Při těchto úvahách se samozřejmě rozlišuje mezi jednotlivými státy z pohledu jejich ekonomické vyspělosti. Předpokládá se, že jiné požadavky budou diskutovány s Čínou, Brazílií nebo Jihoafrickou republikou a jiné zase se s Keňou, Etiopií či Pákistánem.
 

Další informace:

http://unfccc.int/meetings/cop_13/items/4049.php

http://unfccc.int/cooperation_and_support/financial_mechanism/items/4053.php

http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.htm

http://ec.europa.eu/news/energy/071127_1_en.htm

http://www.eu2007.pt/NR/rdonlyres/1CAB3779-074F-44D8-937F-C76ADEECD612/0/96899.pdf

http://www.ipcc.ch

http://www.env.cz/klima

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů