Pátek, 19. dubna 2024

Bursík: Prunéřov je problém, s akcí souhlasím

Bursík: Prunéřov je problém, s akcí souhlasím
Aktivisté z Greenpeace si vybrali k protestu prunéřovskou elektrárnu jako jeden z největších zdrojů znečištění. Tvrdí, že ani modernizace, kterou ČEZ plánuje, nezabrání další devastaci životního prostředí. Chtějí, aby spalovala uhlí dokonaleji než jen na 37 procent. "Ve světě mají velké moderní uhelné bloky padesátiprocentní účinnost, menší elektrárny až šedesátiprocentní," říká Jan Piňos, koordinátor kampaní Greenpeace v ČR.
Mluvčí firmy ČEZ však jeho slova odmítá. Tvrdí, že české elektrárny společnosti patří k nejšetrnějším k životnímu prostředí v zemích střední a východní Evropy. "Pochopil bych, kdyby Greenpeace riskovali zdraví a životy například na komínech v Polsku. Bloky s účinností 50 procent ještě nikde na světě nefungují, je to módní výkřik. My postavíme nový blok v Ledvicích, který se bude této účinnosti blížit. V Prunéřově to ale nelze. Přesto jsme zvolili nejmodernější technologii," namítl mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž.

S kritikou společnosti ale vystoupil nedávno i ministr životního prostředí Martin Bursík. Ani podle něj ČEZ nezvolil při přestavbách Prunéřova II a Tušimic II nejmodernější dostupné technologie. "To jsou technologie, které byly nejlepší v 70. a 80. letech 20. století," uvedl. "Kdyby ČEZ na ty dvě elektrárny dal stejnou technologii, kterou dává do Ledvic, tak ubudou miliony tun emisí," konstatoval Bursík v říjnu. Martin Bursík včera přímo sdělil, že s akcí Greenpeace souhlasí: "Já myslím, že je to správné, je to dobrá technika, jak upozornit na problém."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů