Čtvrtek, 25. dubna 2024

Okamžik pravdy se na klimatické konferenci na Bali přiblížil

Okamžik pravdy se na klimatické konferenci na Bali přiblížil

Jednání na světové klimatické konferenci na Bali se již chýlí do své závěrečné a nejvýznamnější etapy – ministerské části jednání. Následující hodiny a dny napoví, s jakými výsledky lze na letošním zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (UNFCCC) počítat.

Dnešním dnem totiž končí oficiální jednání expertů a vyjednávačů jednotlivých zemí a na jejich místa od středy zasednou předsedové vlád a ministři, aby se pokusili domluvit kompromis v otázkách, které se během předchozích sedmi dnů nepodařilo vyřešit. Českou delegaci v  jednáních na vysoké úrovni povede místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík, který se již v pondělí připojil k české delegaci.

Mezi problematické okruhy jednání nebude jistě patřit Adaptační fond, jehož zprovoznění již nic nebrání, neboť se před několika hodinami všechny smluvní strany shodly na jeho základní koncepci a pravidlech fungování. Z celkového hodnocení však vyplývá, že většina návrhů závěrů a rozhodnutí zůstává nedořešena a vyjednávači tráví dlouhé hodiny úpravami textu, vznášením různých pozměňujících návrhů a hledáním kompromisu.

To bohužel stále platí i o prvku na jehož základech, zdá se, stojí celý úspěch či neúspěch letošní klimatické konference. Jedná se o takzvanou Cestovní mapu z Bali (Bali Road Map), která by měla napomoci dohodě rozvinutých a rozvojových zemí po roce 2012, kdy vyprší mandát Kjótského protokolu. Balijská cestovní mapa by především měla potvrdit časový rámec pro přijetí nové dohody do konce roku 2009 a rovněž její náplň, která se týká zejména redukčních emisních závazků (nově pro některé rozvojové země, např. Čínu, Brazílii a Indii), adaptací na změnu klimatu, transferu technologií atd. Velkou výzvou pro vyjednávače je zapojení Číny a USA do světové dohody o klimatu. Jelikož Američané neratifikovali Kjótský protokol, stojí mimo stávající skupinu ekonomicky vyspělých zemí, které se k závazným redukčním cílům hlásí. Cílem je proto vrátit USA zpět do hry, což je jednou z klíčových snah celého procesu. V pondělí se zástupci EU měli možnost setkat s bývalým kandidátem na prezidenta a nynějším americkým senátorem Johnem Kerrym, který jasně deklaroval snahu mnoha amerických politiků „nastoupit zpět do vlaku“. Kerry doufá, že američtí vyjednávači i přes zdrženlivost Bílého domu dovolí nastartovat proces, který by měl vyvrcholit přijetím nové dohody o snižování skleníkových emisí v Kodani na podzim 2009.

Další informace:

http://unfccc.int/meetings/cop_13/items/4049.php

http://www.iisd.ca/climate/cop13

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů