Pátek, 19. dubna 2024

Klaus: Debaty ekologů jsou neuvěřitelné

Klaus: Debaty ekologů jsou neuvěřitelné

Prezident Václav Klaus se opět vyjádřil k problematice globálního oteplování. Kritika se nyní snesla na končící mezinárodní konferenci OSN o změnách podnebí na Bali. Ve Vídni, kde prezentoval svou knihu Modrá, nikoli zelená planeta, uvedl, že debaty ekologů jsou neuvěřitelné.

Podle Klause je neakceptovatelná nejen struktura konference, kterou tvoří podivná směs zástupců vlád a nevládních organizací, ale i zásadní rozdíl mezi rétorikou, která ji provází, a realitou. "Debata tam je zcela nestrukturovaná, je to jen ohňostroj slov, která jsou náhražkou za řešení současných problémů," řekl Klaus.


Český prezident při představování své knihy zdůraznil, že její téma je pro něj velice důležité, a proto se pro ně tak angažuje. Vyjádřil také uspokojení nad tím, že se kniha objevuje i v německém překladu, protože, jak řekl, "mnohdy se setkávám jen s karikaturami svých názorů". Teď si tedy mohou zájemci přečíst jeho nezkreslené postoje.

Klaus připomněl, že sice není klimatolog, ale má podle svého názoru dostatek předpokladů k napsání takové knihy. Je totiž akademik, schopný sledovat a posuzovat odborná pojednání, má zkušenosti se statistikou a je také národohospodář.

Za hlavní závěry knihy označil teze, že klima se neustále mění a jeho změny jsou tedy normální, že na oteplování planety neexistuje shodný názor všech vědců, že důsledky nynějších změn nejsou příliš velké a závažné a nepředstavují tedy hrozbu a že snahy ovlivnit vývoj klimatu jsou zbytečné, neúčinné a nepřijatelně nákladné. Navíc pak jako člověk se zkušenostmi s totalitou považuje za nepřijatelné vnucování neprokázaných názorů jiným,
což pociťuje jako nebezpečné omezování svobody.

Na dotazy přítomných opakovaně vysvětloval, že není proti "rozumné ochraně životního prostředí, ale proti militantnímu environmentalismu, který nebere v úvahu vztah mezi náklady a jejich užitkem". Na stejné téma hovořil Klaus ve Vídni již před dvěma měsíci v Hayekově institutu.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů