Pátek, 29. března 2024

Obrat na Bali

Obrat na Bali
"To je báječná výhoda, že my nemáme žádné mořské břehy, víš? Kdo má dnes moře, je chudák," vysvětluje pan Povondra, ztělesnění českého chytráctví, v Čapkově románu. A zůstává v klidu, i když už je pětina světové pevniny pod vodou. - Ze stejného důvodu u nás budila pramalý zájem světová konference o klimatu na Bali.

V Česku nemáme hurikány Katrina, nestoupá hladina moře, netají ledovce, nemizejí korálové útesy. Proto se tady dá debata o klimatických změnách vést tak zvesela: Taje věčný led v Arktidě? Tím líp, aspoň půjde vytěžit všechna ta ropa pod ním. A proto může projít bez velkých titulků, že na Bali se navzdory očekáváním skeptiků staly průlomové věci.

Pravda, ještě žádné závazné limity; na ně má dojít v roce 2009 v Kodani. Ale poprvé se ke snižování emisí skleníkových plynů hlásí i Čína a Indie (i když trvají na tom, že současně musí dostat z bídy miliardu svých lidí žijících za méně než dolar na den). Poprvé se pozornost upřela na špinavé tajemství chudých zemí: žďáření pralesů přispívá k vypouštění oxidu uhličitého víc než všechna auta světa. A poprvé se - neochotně - přidaly i Spojené státy. Nikoli náhodou tamní senátoři Lieberman a Warner právě poposunuli Kongresem svůj zákon o limitech na skleníkové plyny, založený na "evropském" principu emisních povolenek.

Bali je předzvěstí celosvětové ochoty něco proti globálnímu oteplování udělat. I když Čapkův Povondra věděl své: nás se to netýká, nás trápí leda drahota v obchodech. Až pak ho napadlo, jestli snad to zdražení kávy nesouvisí s tím, že Brazílie mizela pod vodou.

tomas.nemecek@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů