Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rezoluce z Bali je podle Bursíka vzkazem pro skeptického Klause

Rezoluce z Bali je podle Bursíka vzkazem pro skeptického Klause

Praha - Vicepremiér Martin Bursík (SZ) považuje za jeden z nejdůležitějších výsledků jednání konference OSN o změnách klimatu na indonéském ostrově Bali rezoluci, která ocenila závěry Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC). Na tiskové konferenci po dnešním návratu z Bali uvedl, že politici se shodli na tom, že jde o nejsolidnější základ debat o změnách klimatu, což je vzkaz pro Pražský hrad. Dotkl se tak skeptických názorů prezidenta Václava Klause na práci panelu.

Zástupci Evropské unie podle Bursíka na zasedání dosáhli "maxima možného". Připomněl, že kvůli postoji Spojených států konference málem skončila krachem. Nakonec se účastníci konference dohodli na "cestovní mapě", která má dovést svět k podepsání dohody o snižování emisí skleníkových plynů po roce 2012, kdy vyprší Kjótský protokol, v Kodani na podzim roku 2009. Rozvinuté země slíbily konkrétní závazky vyjádřené procenty, země rozvojového světa pak konkrétní akce, na kterých budou participovat například transferem technologií hospodářsky rozvinuté země.

Všechny vyspělé země vyjma Spojených států se na Bali dohodly na snížení emisí o 25 až 40 procent do roku 2020, o polovinu do roku 2050. Závazky vycházejí z množství emisí produkovaných v roce 1990. Oficiální závazky však z Bali nevzešly, s čímž se ale ani předem nepočítalo, konstatoval Bursík.

Rok 2009, ve kterém budou finišovat přípravy dohody nahrazující Kjótský protokol, považuje Bursík za důležitý vzhledem k tomu, že Češi budou tou dobou předsedat zemím EU. Na Bali za unii jednali Portugalci, z toho vicepremiér odvozuje, že Češi dostanou roku 2009 velkou roli. Připravit se mají podle něj i na jednání se Spojenými státy, kde se v té době uskuteční volby. Ochránci klimatu si od nich slibují obrat v dosavadním postoji USA. Největší světový znečišťovatel ovzduší oxidem uhličitým se zatím ke Kjótskému protokolu nepřidal.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů