Čtvrtek, 28. března 2024

Je pozdě nechat to na později

Je pozdě nechat to na později

Vyjednávači na klimatické konferenci OSN na Bali se sjeli z bezmála 200 zemí a hovořili téměř stejným počtem jazyků. K nalezení lepší cesty, jak se vyrovnat se změnami klimatu, je však vedlo jedno sdílené, byť nevyřčené přesvědčení: "později" už pro naši generaci neplatí.

"Později", to byl luxus, který si mohly dovolit generace a civilizace předchozí. Znamenal, že člověk mohl malovat stejnou krajinu, vídat stejné živočichy, jíst stejné ovoce, užívat si stejného počasí nebo zachraňovat stejný ohrožený druh jako v dobách, kdy byl ještě dítě - ale také to mohl udělat později, kdykoliv se k tomu dostal.

Existuje-li v globálním povědomí jediná změna, která se navíc v člověku usadila za pouhých pár posledních let, pak je to přesvědčení, že s "později" je konec.

Došly nové pralesy a půda

S "později" je konec z mnoha důvodů. Jedním z nich je globální oteplování a jeho velmi patrný efekt na pilíře našeho ekosystému. Například na led uvnitř Severního polárního kruhu, který by podle jedné studie mohl do roku 2040 během letních období zcela roztát. Spoustu věcí už člověk nemůže moci nikdy provádět, pokud se neuskuteční radikální kolektivní akce na zmírnění klimatických změn; a možná ani tehdy ne.

Dalším faktorem je žravá síla dnešní globální ekonomiky, která navodila situaci, v níž se svět nejen ohřívá, ale je i znásilňován. Jak řekl na Bali výkonný ředitel ekologické organizace Sierra Club Carl Pope, v lidských dějinách se vždy našel nějaký nový kout oceánu, který šlo vydrancovat, nějaký nový prales a nová půda, která se dala zužitkovat. Dnes, kdy se hospodářský rozvoj stal pro všechny země nezadatelným právem, nám však došly panenské oceány a půda.

A tak se dnes příliš mnoho zemí žene za příliš málo rybami, stromy a vodními zdroji. V důsledku toho alarmující rychlostí plundrují - buď vlastní zemi, nebo sousedy.

Dnešní globální ekonomika začala připomínat obří náklaďák se zaseknutým plynovým pedálem, takže jí nikdo nedokáže zabránit v likvidaci dalších částí přírody.

Kácení z Guinessovy knihy

Andrio Adiwibowo, učitel environmentálního řízení na Indonéské univerzitě, zveřejnil v deníku Jakarta Post mrazivý esej o tom, jak se nikdy neuskutečnil chytrý plán na ochranu mangrovových pralesů kolem pobřežních částí Jakarty, což v listopadu vedlo k rozsáhlým přílivovým povodním. Namísto vytvoření "ochranné zóny" se totiž kritická místa vybetonovala.

Tento příběh byste dnes mohli číst ve stovce různých rozvojových zemí. Ale fakt, že ho čteme v Indonésii, je jedním z důvodů, proč už "později" vyhynulo. Co do rozmanitosti suchozemských druhů patří Indonésii druhé místo hned za Brazílií a v oblasti mořské biodiverzity je světovou jedničkou.

Na pouhých 6000 metrech čtverečních na Borneu se nachází více různých druhů stromů než v celé Severní Americe - nemluvě o zvířatech, která už jinde na zeměkouli neexistují. Pokud o ně přijdeme, pak už pro některé z nejvzácnějších rostlin a živočichů na této planetě žádné "později" nebude.

A my o ně přicházíme. Tržní síly, hlavně Číny, Evropy a Ameriky, začaly mít takové rozměry, že Indonésie vstoupila do Guinnessovy knihy rekordů jako země s nejrychlejším tempem odlesňování.

Uhlík uvolněný při kácení a mýcení - převážně nezákonném - učinil z této země třetí největší zdroj emisí skleníkových plynů na světě, hned za Spojenými státy a Čínou.

Velké myšlení, rychlé činy

Mluvil jsem s guvernérem indonéské provincie Papua, kde rostou jedny z nejbohatších lesů na světě. Líčil, jak obtížně se vytvářejí pracovní místa s příjmem, který by se aspoň blížil tomu, co si jeho vesničané vydělají za pokácení stromu a prodej pašerákům. Řekl mi své motto: "Myslete ve velkém, začněte v malém a jednejte ihned - než bude na všechno pozdě." Totéž platí pro nás všechny. Myslete hbitě, začněte rychle a jednejte ihned. A neříkejte "později".

AUTOR: Thomas L. Friedman

Autor je zahraničněpolitickým komentátorem deníku The New York Times (c) The New York Times Syndicate 2007

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů