Sobota, 20. dubna 2024

Spalování odpadů nevyřeší vyhláška

Spalování odpadů nevyřeší vyhláška

Zlínsko - Nebezpečné spalování odpadů v domácích kotelnách trápí také obec Bělov na Zlínsku. Tamní starosta Jiří Přecechtěl obdržel od místního obyvatele dokonce stížnost.

Občan Marek Gergela v dopise doslova říká: „I když už jsem si ,,zvykl“ na to, že někteří mí spoluobčané přikrmují svá topidla PET lahvemi, nemůžu a ani nechci tolerovat vytápění pryží. Sumasumárum, buď si budu poškozovat zdraví nevětráním, anebo dýcháním obohaceného vzduchu.

Podle starosty Přecechtěla se pisatel dále dotazoval, zda by tuto problematiku nevyřešila obecně závazná vyhláška. „Osobně jsem přesvědčen, že by to byl jen další papír, který velmi těžko bude dán v život, když není zákonně zajištěna kontrola a tvrdé postihy,“ sdělil.

Obec si prý nebezpečí spalování nekvalitního paliva, jež může vytvářet karcinogenní látky ohrožující lidský organismus, uvědomuje a snaží řešit. „Konkrétně za poslední tři roky jsme nechali zrekonstruovat distribuční transformátory elektrické energie a posílili části vzdušného vedení v obci,“ přiblížil starosta.

Tyto úpravy umožní všem obyvatelům využít elektrickou energii při vytápění a obec za ně zaplatila bezmála čtyři sta tisíc korun. V letošním roce místní zastupitelstvo také odsouhlasilo vybudování plynovodního rozvodu v obci. „Sami lidé si musejí uvědomit, že by se ke svému okolí měli chovat stejně jako ke své rodině,“ domnívá se starosta.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů