Středa, 24. dubna 2024

Česká delegace neletěla na Bali vládním speciálem

Česká delegace neletěla na Bali vládním speciálem

Česká televize se ve své hlavní zpravodajské relaci Události v neděli 6. ledna věnovala v jedné z reportáží letům ústavních činitelů letadly vládní letky, provozované Armádou ČR. Jako příklad nákladů uvedli redaktoři České televize údajný let české delegace na klimatickou konferenci OSN na Bali, který měl kvůli využití vládního speciálu daňové poplatníky přijít na 1,8 milionu korun. Informace, které Česká televize zveřejnila, jsou ovšem zcela nepravdivé.

 

MŽP se na Českou televizi obrátilo se žádostí o uvedení nedělní dezinformace na pravou míru. Dosud jsme ale nedostali žádnou konkrétní informaci o čase odvysílání opravy.

 

„Ani jeden z redaktorů, kteří reportáž připravovali, se na okolnosti a cenu letu na MŽP – které delegaci ČR připravovalo a vedlo – nezeptal,“ říká tiskový mluvčí MŽP Jakub Kašpar. Ve skutečnosti totiž nikdo z české delegace na Bali vládním speciálem neletěl. Delegace měla deset členů – z toho osm z MŽP a po jednom z MPO a MZV. Všichni členové, včetně vicepremiéra a vedoucího delegace Martina Bursíka, využili běžné linkové spoje ČSA a China Airlines a rovněž všichni měli běžné letenky v turistické třídě. Členům delegace za MŽP hradilo letenky v ceně 26 293 Kč MŽP ze svého rozpočtu. Letenky svým zástupcům hradily i MPO a MZV. Cesta celé delegace tak stála cca 260 000 Kč, tedy zhruba osmkrát méně, než uvedla Česká televize.

 

Významně nižší, ve srovnání s případným využitím vládního speciálu, byly rovněž environmentální dopady letu – tedy emise CO2 přepočtené na jednoho cestujícího. V této souvislosti stojí zato zmínit, že MŽP připravuje (podobně jako tomu je v Německu, Velké Británii či Švédsku) návrh kompenzací emisí z letecké dopravy při služebních cestách členů vlády a zaměstnanců ministerstev, tzv. carbon offsetting. Konkrétní návrh, jak počítat emise CO2 vypuštěné v důsledku těchto cest a jaké konkrétní projekty ke kompenzaci těchto emisí podpořit, předloží MŽP vládě do konce prvního čtvrtletí tohoto roku tak, aby celý systém začal fungovat nejpozději pro české předsednictví v EU v příštím roce.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů