Čtvrtek, 18. dubna 2024

Změny klimatu mají i své klady, soudí ekologové

Změny klimatu mají i své klady, soudí ekologové
Klimatické změny nutí mezinárodní společenství přepisovat pravidla byznysu a podněcují hospodářské investice v hodnotě miliard dolarů. Uvádí se to ve výroční zprávě o stavu světa k roku 2008, který včera ve Washingtonu zveřejnila organizace ochránců přírody World Watch Institute.

"Ekologické problémy, na které se dřív pohlíželo jako na irelevantní z hlediska ekonomiky, významně přepisují pravidla pro byznys, investory a konzumenty," uvedli vedoucí studie Gary Gardner a Thomas Prugh.

Odborníci se shodují, že již existují základy trvale udržitelné ekonomiky, která vzniká v důsledku toho, že země i velké firmy začaly bojovat proti klimatickým změnám.

Některé největší světové společnosti prý v průběhu minulých dvou let oznámily přelomovou politiku, zaměřenou na ochranu životního prostředí.

Například některé americké firmy nutí Kongres, aby přijal zákon o omezení emisí skleníkových plynů, což by bylo před lety nemyslitelné, uvádí zpráva.

Ve zprávě se odhaduje, že škodlivé důsledky klimatických změn mohou do konce století dosáhnout až osmi procent světového hrubého domácího produktu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů