Pátek, 29. března 2024

Loď s nulovými emisemi

Loď s nulovými emisemi
"Bitva proti změně klimatu musí být vybojována na všech úrovních. Proto, následujíce autobusy poháněné vodíkovými palivovými články, investujeme do technologie palivových článků u lodní dopravy. V roce 2008 představíme prototyp lodě pro vnitrozemskou osobní dopravu s nulovými emisemi škodlivin jako součást systému veřejné dopravy na jezeru Alster," prohlásil hamburský senátor Axel Gedaschko.

V r. 2006 začal projekt podporovaný EU s názvem ZEMSHIPS (Zero Emission Ships, lodě s nulovými emisemi). Jeho těžištěm je vývoj prvního parníku kompletně poháněného palivovými články. Na jeho vývoji se podílí Proton Motor Fuel Cell s více než 13letými zkušenostmi v tomto oboru. Loď bude mít kapacitu 100 cestujících. Klíčovým zařízením bude palivový článek, ve kterém při elektrochemické reakci vodíku se vzdušným kyslíkem dochází ke vzniku elektrické energie a vodní páry. Bude sloužit jako hlavní zdroj pro pohon elektrického motoru i ostatních systémů lodi. K zajištění vodíku bude zřízena vodíková plnicí stanice. Pohon lodě je projektován jako hybridní, tzn. že při nižších výkonech bude elektrický proud pro trakční motor krátkodobě dodáván z akumulátorů.

Na projektu ZEMSHIPS se podílí 9 partnerů (dva z Česka - Ústav jaderného výzkumu Řež a ETC Consulting Group). Tento prototyp lodě by měl dát celosvětový impulz pro další rozvoj lodí poháněných vodíkem. Čeští partneři vytvoří počítačový model pohonného systému, budou spolupracovat na vyhodnocování provozních dat a napomohou přenosu projektových výsledků do dalších evropských měst.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů