Středa, 24. dubna 2024

Martin Bursík jednal v Británii o ochraně klimatu na evropské úrovni

Martin Bursík jednal v Británii o ochraně klimatu na evropské úrovni

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík navštívil na sklonku minulého týdne Velkou Británii. Cílem ministrovy návštěvy bylo setkání s britskými kolegy a diskuse především o politice ochrany klimatu, kde je Velká Británie velice aktivní.

V průběhu své pracovní návštěvy ministr Bursík nejprve jednal se svým protějškem, ministrem životního prostředí, výživy a rozvoje venkova (Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs) Hillary Bennem a jeho náměstkem pro životní prostředí (Minister of State for Environment) Philem Woolasem. Během hodinového setkání ministři diskutovali o výstupech nedávné konference OSN o klimatických změnách na Bali. Shodli se na tom, že klíčové pro vyjednávání o postkjotském režimu budou roky 2008 a 2009, kdy má dojít k dohodě o konkrétních emisních redukcích ekonomicky vyspělých států do roku 2020, včetně příspěvků rozvojových zemí. Ministři si vyměnili názory na připravovaný energeticko-klimatický balíček, jehož zveřejnění Evropskou komisí se očekává ve středu 23. ledna 2008. Jednotlivé součásti balíčku budou tématem jednání také v průběhu českého předsednictví v Radě EU. Závěrem se dohodli na zintenzivnění  spolupráce mezi experty obou zemí v oblasti změny klimatu.

Na pracovním obědě se Martin Bursík setkal se zástupci britské odborné veřejnosti – Sirem Brianem Hoskinsem, ředitelem Granthamova institutu pro klimatické změny, profesorem Dietrem Helmem z Oxfordské univerzity a Williamem J. Hellerem, ředitelem společnosti Falck Renewables. Společně hovořili o spolupráci výzkumných instituci v oblasti změny klimatu a o problematice rozvoje větrné energetiky v obou zemích.

Martin Bursík jednal také s Malcolmem Wicksem, náměstkem ministra obchodu, podnikání a regulatorní reformy (Minister of State for Energy). Hovořili především o provázanosti mezi změnou klimatu a energetickou bezpečností, projekty zachycování a ukládání CO2 do geologického podloží  (carbon capture and storage, CCS) a budoucí využití jaderné energie ve Velké Británii v souvislosti s aktuálně zveřejněným kontroverzním programem britské vlády o obnovení výstavby jaderných elektráren.

Martin Bursík se setkal  také s  poslancem za Konzervativní stranu a se stínovým ministrem životního prostředí, výživu a rozvoj venkova Peterem Ainsworthem. Konzervativní strana se staví velice vstřícně k problematice boje proti změně klimatu a souhlasí s  potřebou okamžité akce v této oblasti.

Čtvrteční podvečer pak patřil setkání ministra Bursíka s krajany v rezidenci českého velvyslance v Londýně.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů