Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brusel zavádza nové dopravné pravidlá pri vysokom znečistení ovzdušia

Brusel zavádza nové dopravné pravidlá pri vysokom znečistení ovzdušia
Brusel (TASR) - Predstavitelia belgickej metropoly Brusel sa rozhodli zaviesť nové pravidlá pre dopravu, ktoré budú platiť v dňoch s mimoriadne vysokou úrovňou znečistenia ovzdušia. Predpisy majú vstúpiť do platnosti počas budúcej zimy.

Pri dosiahnutí prvého kritického stupňa bude stanovená maximálna povolená rýchlosť na 50 kilometrov za hodinu pre bruselský región a 90 kilometrov za hodinu na bruselskom obchvate.

V prípade, že koncentrácia škodlivín dosiahne druhý stupeň, pristúpi sa k systému alternovania vozidiel na cestách podľa ŠPZ. Obyvatelia budú pritom môcť využívať bezplatne mestskú hromadnú dopravu, ktorá bude posilnená.

Nákladné autá nad 3,5 tony nebudú môcť v určitom časovom rozpätí vôbec prichádzať do Bruselu. Pri treťom stupni, teda pri obzvlášť vysokom znečistení ovzdušia, bude platiť úplný zákaz pre automobily.

Podľa úradov možno očakávať prvý stupeň v priemere dva až tri razy ročne, zatiaľ čo druhý stupeň raz za dva až tri roky. Tretí stupeň sa vzťahuje na hodnoty, ktoré sa v Bruseli doteraz nenamerali.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů