Úterý, 19. března 2024

Lyžařská letoviska čelí klimatickým změnám

Lyžařská letoviska čelí klimatickým změnám
Lyžařská střediska v Evropě a v Severní Americe, která se musejí vypořádat s klimatickými změnami, jež ohrožují zasněžení jejich tras, se stále častěji pouštějí do takzvaných zelených iniciativ. Mají jim umožnit zachovat si svůj hlavní poklad, bílé zlato.

Tání ledovců na Mont Blanku, ztenčování ledového příkrovu v Antarktidě i mizení rostlinných druhů z hor: o těchto ničivých dopadech oteplování není podle účastníků mezinárodního fóra, které o víkendu skončilo ve francouzském Avoriazu v Alpách, téměř pochybnosti.

První fórum se konalo loni v době, kdy se ve Francii diskutovalo o dopadech historicky mírné zimy. Přestože je znovu dostatek sněhu, nebezpečí oteplování planety přetrvává, zdůraznili experti. "Klima je dlouhodobá výzva pro naše podnikání," upozornil Matthew Hamilton, který má životní prostředí na starosti v americkém letovisku Aspen v Coloradu.

Od roku 2000 se četná americká lyžařská střediska vydala cestou programu "udržitelná stopa" a vybízela turisty, aby respektovali životní prostředí a kompenzovali emise oxidu uhličitého spojené s jejich rekreací financováním ekologických projektů.

"Spojené státy nepodepsaly Kjótský protokol, ale právě jejich lyžařská střediska dokázala přesvědčit své akcionáře, že ochrana životního prostředí je přednost," zdůraznil Bernard Cressens, ředitel programů francouzské sekce Světového fondu na ochranu životního prostředí .

"Někteří naši konkurenti nás hodně předběhli, když se rozhodli lépe spravovat své přírodní zdroje," konstatoval Christian Mantei, generální ředitel francouzské společnosti zabývající se inženýrskými službami pro turistiku.

Evropa se začíná zapojovat jen nesměle: lyžařská střediska ve Francii, která je světovou jedničkou v zimních sportech, vyzvala v říjnu 2007 Národní asociace starostů horských středisek, aby podepsali chartu ve prospěch trvalého rozvoje. Pokud budou dodržovat závazky obsažené v chartě, jako je třídění odpadu, zachování tradiční architektury, snižování spotřeby energie a další, bude jim přiděleno označení "ekologické středisko".

K chartě se připojilo 35 středisek, ale pouze devět z nich se podřídilo dodržování snížených emisí všech plynů, které mají skleníkový efekt. Mezi ně patří i Avoriaz, první středisko ve Francii, které zakázalo automobily.

Doprava jako hlavní zdroj znečištění tvoří 78 procent emisí středisek, ukázala studie asociace Mountain Riders, která každé jaro organizuje čištění lyžařských tras.

Také v Německu a v Rakousku je podobných iniciativ stále více: deset obcí v Bavorsku a v Tyrolích se spojilo a snaží se zachovat Achenské údolí, které leží na jejich hranicích. Většina majitelů zimních středisek v Evropě a ve Spojených státech však nadále používá sněhová děla, která nejsou slučitelná s jejich ekologickým krédem, protože spotřebují příliš mnoho vody.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů