Čtvrtek, 28. března 2024

Kraj Vysočina zaplatí studii ovzduší v průmyslové zóně v Jihlavě

Kraj Vysočina zaplatí studii ovzduší v průmyslové zóně v Jihlavě
Kraj Vysočina a jihlavský magistrát zaplatí monitorování škodlivin, které do ovzduší vypouštějí podniky v průmyslové zóně krajského města. Ze studie by měla vyplynout eventuální rizika vůči zdraví obyvatel a opatření vedoucí ke zlepšení životního prostředí. Náměstek hejtmana Pavel Hájek uvedl, že znečišťovatelů je v zóně více, nejen dřevozpracující firma Kronospan, jež předloni vypustila do ovzduší 842 tun škodlivin.

Kraj studii, jež přijde řádově na miliony korun, zaplatí ze tří čtvrtin. Zhotovitel bude sledovat ovzduší v průmyslové zóně zhruba rok, aby se monitoring uskutečnil ve všech ročních obdobích, popsal Hájek. Radní zadali úředníkům, aby vypsali výběrové řízení a následně radě předložili nejvhodnější nabídky na zhotovitele studie.

Jihlavský Kronospan spolu se žďárským ŽĎASem byly předloni největšími znečišťovateli ovzduší na Vysočině. Vyplynulo to z dat Integrovaného registru znečišťování ministerstva životního prostředí. Kronospan CR a Kronospan OSB vypustily do ovzduší celkem 842 tun znečišťujících látek, z toho 16 tun rakovinotvorného formaldehydu.

Náměstek uvedl, že Kronospan do snížení škodlivin v ovzduší již investoval přes 300 milionů korun. Loni v létě uvedla firma do provozu filtrační zařízení v sušárně dřevotřískových desek, které má snížit emise tuhých znečišťujících látek o zhruba 300 tun ročně a formaldehydu asi o šest tun. Letos chystá rekonstrukci lisů za asi 1,5 miliardy korun, které dále sníží emise formaldehydu, shrnul Hájek.

Více informací Jitka Svatošová, tisková mluvčí krajského úřadu, tel.: 724 650 123
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů