Pátek, 29. března 2024

Kominíci: Bursíkovy chyby mohou vést k podvodům

Kominíci: Bursíkovy chyby mohou vést k podvodům
Přibyslav/ Falšovat se bude na počkání, živná půda pro podvodníky, tramp s maketou měřiče, i taková vyjádření zazněla na dvoudenním setkání českých kominíků.
Diskuse, kterou pořádala profesní a stavovská organizace Společenstvo kominíků ČR v Přibyslavi, byla bouřlivá a točila se hlavně kolem ministerstva životního prostředí.
Kominíci se ohrazují proti tomu, že Bursíkovi úředníci jejich připomínky k nové vyhlášce o emisních limitech a znečišťování ovzduší sice označují za správné a věcné, ale odmítají je respektovat.

Doklad nebude

Viceprezident společenstva Jaroslav Schőn z Přerova soudí, že taková byrokracie ohrožuje plnění národního programu snižování emisí.
"Hraje se o to, kdo se na tom přiživí, kteří prodejci nekvalitních měřících přístrojů a nevhodných kotlů z toho budou profitovat," nebral si servítky muž z praxe, který nedávno při zaměstnání vystudoval Vysokou školu báňskou. Podpořil ho František Jiřík. "Je zarážející, že vyhláška neříká nic o tom, jakým přístrojem se mají spaliny měřit, nemluví o kalibraci měřičů," říká autor řady odborných publikací o komínech.
Emil Morávek z Českého Těšína, který už 13 let stojí v čele českých a moravských kominíků, se pozastavuje nad tím, že odpadne dosud platná povinnost evidovat protokoly o měření a shromažďovat naměřená data. "Falšovat se teď bude na počkání," říká stručně. Zbiegniew Adamus z Třince ho podporuje: "To bude živná půda pro podvodníky. Budou obcházet staré, důvěřivé lidi v domcích, vybírat od nich tisícovky za povinné změření emisí, ale doklad o výsledku měření nebude nikde uschován."

Nebojují za sebe

Chystané právní předpisy převracejí tzv. národní program ochrany ovzduší vzhůru nohama, znělo unisono. "Nebojujeme za sebe," prohlásil pro Deník Emil Morávek a vysvětluje: "Stát nařídí občanovi, aby si na vlastní účet nechal zjistit, co pouští komínem, ale nedá mu jistotu, že měřit přišel vyškolený odborník, nikoli tramp s maketou měřiče." Tajemnice českých kominíků Rita Halbrštátová potvrzuje, že se mohou otevřít vrátka k podvodům: "V případě, že stát uvolní avizovanou částku ve výši 300 milionů korun na podporu výměny malých zdrojů nejvíce zatěžujících ovzduší, na dotaci na nákup nových kamen pak dosáhne i ten, kdo si nechal napsat ničím nepodložený doklad, že právě jeho kamna životní prostředí poškozují nadmíru. A za dveřmi už bude stát prodejce nových kamen se státní dotací. Ti dva muži možná přijdou spolu."

IVO HAVLÍK
Název zdroje: Havlíčskobrodský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů