Čtvrtek, 28. března 2024

Plyn může těžařům vydělat miliardy

Plyn může těžařům vydělat miliardy
Miliardové zisky si mezi sebe zřejmě rozdělí velké české těžební společnosti. Otevírá se před nimi možnost vydělávat na ukládání oxidu uhličitého pod zem.

Snížení jeho emisí o pětinu totiž požaduje Evropská komise ve svém ekologickém balíčku. Vývoji postupů na oddělování plynu v tepelných elektrárnách se věnují samotné energetické společnosti. Ukládání části z ročně vypouštěných zhruba 100 milionů tun plynu pod zem bude zase doménou těžebních firem.

Ty by pak mohly vydělat na tom, že pro energetiky bude levnější platit uložení plynu pod zem, než když by musely nakupovat drahé povolenky na jeho vypouštění do vzduchu.

Nejvýhodnější je jih Moravy

Oxid uhličitý lze pod zem ukládat do vytěžených ložisek ropy, uhlí či starých solných dolů.

Podle dva a půl roku staré studie společnosti GIS - GEOINDUSTRY jsou nejvhodnějším místem bývalá ložiska u Kobylí východně od Hustopečí na jihu Moravy. Dalším vhodným úložištěm jsou prý černouhelné sloje na severu Moravy. Pro obě lokality jsou již zpracované projekty na pokusné ukládání plynu pod zem.

"Takovou studii máme. Plyn by se ukládal do ložisek ropy se společností ČEZ a teplárnou v Hodoníně," sdělil mluvčí Moravských naftových dolů Daniel Plovajko. Potvrdil, že jde o komerčně zajímavý projekt. Náklady na zkušební ukládání plynu pod zem u Hodonína jsou studií odhadované na 7,5 milionu korun.

O milion více by stálo ukládání do uhelných ložisek OKD. "Projekty skladování CO2 sleduje dceřiná společnost OKD HBZS. Zatím ale nemáme konkrétní výstupy," řekl ředitel OKD pro rekultivace Radim Tabášek.

Je proto pravděpodobnější, že první plyn skončí případně pod zemí u Hodonína. "V blízkosti jsou lokality, kde lze CO2 ukládat," uvedl specialista na životní prostředí společnosti ČEZ Aleš Laciok pro časopis All for Power.

V Hodoníně by mohla stát jedna ze zkušebních jednotek na oddělování CO2, kterých chce Evropská komise v Evropě vybudovat tucet do roku 2015. O stavbu zařízení za 10 miliard korun již ČEZ usiluje. A pokud uspěje, část nákladů by firmě hradila Evropská unie.

Vyroste nové potrubí?

ČEZ počítá i se stavbou zařízení na oddělování oxidu uhličitého u nového energetického bloku v Ledvicích u Bíliny. Ten se začne stavět na jaře. Otázkou je, kam by se zde plyn ukládal. "Posuzují se možné varianty, lokality, technologie a s tím spojené náklady. Bylo by předčasné je hodnotit," říká Ivo Měšťánek z tiskového odboru ČEZ.

Transport CO2 ve velkém množství lze provádět podle Aleše Lacioka výhradně potrubím. Plyn z Ledvic by tak mohl skončit nejblíže u Peruce nebo v bývalých dolech u Slaného. Potrubí se ale nelíbí ekologům.

"Pokud by se ukládal oxid uhličitý z Ledvic někde na Žatecku, určitě bychom proti tomu bojovali," řekl Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace. Ekologům se navíc nelíbí ani samotná myšlenka ukládání plynu pod zem. Je to prý podobné, jako si sypat odpadky do sklepa.

Ministerstvo životního prostředí vhodná místa hledat nebude. "Budeme jen kontrolovat podmínky ukládání," říká jeho mluvčí Jakub Kašpar. Vhodná místa v Evropě vyhledává projekt GeoCapacity, kterého se účastní i ČEZ.

V ČR lze podle odborníků pod zem uložit až čtyři miliardy tun CO2. Při ceně 22 eur za povolenku na tunu plynu vypuštěného do vzduchu je to potenciál za 88 miliard euro. Uložení jedné tuny CO2 pod zem je zatím odhadováno na dvojnásobek ceny povolenky. Jenom ČEZ jich ale díky menšímu přídělu od Evropské komise bude muset v příštích čtyřech letech nakupovat asi 3 miliony ročně.

Od roku 2013 se mají už dvě třetiny povolenek dražit v aukcích, což může cenu zvýšit. Náklady na tunu plynu uloženého pod zem naopak mají klesnout pod 20 eur. Což z ukládání plynu udělá dobrý obchod.

Zatím se CO2 používá k vytěsňování ropy z podzemních ložisek. Největší zkušenosti s potrubní dopravou CO2 mají zatím v USA, kde funguje síť o délce 3000 kilometrů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů