Čtvrtek, 18. dubna 2024

Europoslanci jsou proti venkovním teplometům

Europoslanci jsou proti venkovním teplometům
Venkovní ohřívače vzduchu, které lidé využívají na terasách či restauratéři na zimních zahrádkách svých podniků, by podle europoslanců měly postupně zmizet z trhu. V případě uvedení do praxe by návrh zřejmě mohl některé podnikatele připravit o část příjmů.

Pro zprávu z vlastní iniciativy, která ale není jakkoli závazná, se minulý týden vyslovilo 592 zákonodárců, přičemž proti bylo 26 z nich a další tři desítky se zdržely. Členové EP v dokumentu vyzývají státy EU a Evropskou komisi jakožto výkonný orgán "sedmadvacítky", aby zlepšily legislativu kvůli efektivnějšímu využívání energií.

Zpráva, kterou ale nepodpořili například europoslanci za ODS, vyzývá EK k vypracování časového harmonogramu pro stažení některých energeticky nepříliš efektivních předmětů z trhu. Konkrétně zmiňuje právě teplomety, které restauratéři v zemích se zákazem kouření uvnitř zařízení využívají třeba k zahřívání prostor vyčleněných venku pro milovníky cigaret.

Euroskeptický institut Open Europe upozornil, že podle některých odhadů by ztráta pro restauratéry a pohostinský průmysl v Británii, kde žije asi 60 milionů lidí, představovala ročně 250 milionů liber.

"Jakákoliv omezení ze strany EU v tomto směru jsou naprosto nesmyslná a jdou proti podnikatelům," řekl generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Podle něj jsou vyhřívané zahrádky velmi populární a představují významnou část příjmů restaurací i hotelů.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura vidí ve vyhřívaných zahrádkách jedno z mála lákadel, které Praha turistům v zimě nabízí. "Takových zahrádek by u nás mělo naopak přibývat," řekl Okamura, podle kterého je vliv teplometů na životní prostředí mizivý ve srovnání například s leteckou dopravou.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů