Čtvrtek, 28. března 2024

Republikáni ukradli téma: globální oteplení

Republikáni ukradli téma: globální oteplení
Boj proti klimatické změně v USA už není jen záležitostí demokratů. Ti používali téma ochrany životního prostředí, aby získali jak hlasy členů strany, tak nezávislých voličů, když zdůrazňovali své plány na snížení globálního oteplování.

Ale v letošním volebním roce republikáni, strana prezidenta George Bushe, chtějí toto téma použít ve volbách, kde bojují i o mnoho křesel v Kongresu. A republikánské prezidentské kandidáty může boj proti globálnímu oteplení odlišit od politiky Bushovy vlády, kvůli níž jsou USA mezi ostatními rozvinutými zeměmi na světě izolované.

Klimatická změna může přinést podporu od voličů mimo stranické řady, řekl Ken Mehlman, bývalý předseda Republikánského národního výboru, čili stranický šéf. "V roce 2006 jsme ztratili většinu, protože nás opustili nezávislí voliči," řekl Mehlman na stranické diskusi před volebním "superúterým". "Klimatická změna je tématem, které je může vrátit. Navíc je to téma, která je plně v souladu s konzervativními hodnotami."

Ekonomičtí konzervativci považují technologická řešení jako způsob k vytváření bohatství a pracovních míst. Náboženští konzervativci zase podporují snížení emisi jako způsob lidské péče o božský výtvor. Národně bezpečnostní konzervativci tvrdí, že snížení závislosti na dovozech ropy sníží přísun financí antiamerickým skupinám na Blízkém východě i jinde.

To vše je v rozporu s politikou současné vlády.

Postoje současných prezidentských kandidátů jsou ovšem trochu jiné. Baptistický kazatel Mike Huckabee, třetí v pelotonu republikánských kandidátů, sice neuvádí ohledně klimatu příliš detailů, ale řekl, že ať už klimatickou změnu způsobuje cokoli, lidé musí jednat, aby to vyřešili. Druhý v pořadí, Mitt Romney, který pochází z Michiganu, sídla tří velkých amerických automobilek, útočí na republikánskou jedničku Johna McCaina. Ten chce podpořit zvýšení efektivity spalování paliv, což podle Romneyho poškodí americký automobilový průmysl.

Kalifornie je považována za klíčový stát pro zisk hlasů. Její republikánský guvernér Arnold Schwarzenegger vedl kampaň za prosazení tvrdších limitů, než navrhuje federální vláda, na emise z osobních, nákladních i sportovních aut. Tento plán následovalo dalších šestnáct amerických států. Státy ovšem potřebují schválení federální Agentury pro ochranu životního prostředí. McCain, Huckabee i Romney v televizní debatě vyslovili tomuto plánu podporu.

O snížení emisí hovoří často a nahlas oba hlavní demokratičtí kandidáti, V průzkumech mezi voliči ale klimatická změna nepatří mezi hlavní témata.

Podle Davida Sandrettiho z Ligy konzervativních voličů je ovšem klimatická změna svázána s národní bezpečností a energetickou politikou, jež Američany vrcholně zajímají. "Nemůžete řešit problém globálního oteplení bez energetické otázky, která se dotýká všech aspektů amerického politického života," řekl Sandretti.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů