Pátek, 29. března 2024

Na pomoc astmatikům

Na pomoc astmatikům
Přenosná sada senzorů měří kvalitu ovzduší a rozpoznává příčiny astmatických záchvatů.

Badatelé z Georgijského technologického výzkumného institutu (GTRI) v Atlantě vyvinuli přenosný senzorový systém na monitorování kvality ovzduší pro lidi trpící astmatem. Přístroj je kombinací senzorů, které měří, jakou hladinu mají ve vzduchu chemikálie, jež jsou považovány za příčinu astmatických záchvatů, jako je ozon, těkavé organické sloučeniny a formaldehyd. Je lehký a dosti malý, aby se vešel do kapsy pacienta, takže se úrovně expozice mohou nepřetržitě sledovat.
Naše jediná cesta k pochopení toho, jak faktory životního prostředí ovlivňují astma, spočívá v tom, zda budeme schopni měřit každodenní expozici člověka, prohlašuje Charlene Bayerová, vedoucí skupiny analytiků a hlavní výzkumnice senzorového systému. "Abychom toho dosáhli, potřebujeme zařízení, kde může být uložen větší počet senzorů v malém, přenosném balíčku."
Jediný současný způsob, jak zabránit záchvatu astmatu, spočívá v aplikaci léků nebo "vyhýbání se spouštěčům". Podle Národních ústavů zdraví (National Institutes of Health - NIH) byly loni zdravotnické náklady na léčbu astmatu ve Spojených státech amerických přibližně 19,7 miliardy dolarů.

"Výzkum ukázal, že když se vám podaří omezit spuštění záchvatu astmatu, snížíte dopad nemoci," uvádí Mark Millard, ředitel centra plicní péče na Baylorově univerzitě v texaském Dallasu. Nový senzorový systém, jak tvrdí, se skutečně snaží být odpovědí na otázku, jaké jsou spouštěče u lidí s astmatem.
K měření kvality ovzduší nasává motorek v zařízení vzduch přívodní hadičkou. Než se dostane k senzorům, prochází malým filtrem, který odstraňuje částečky jako prach a pyl. Hmotnost filtru se měří před vzorkovacím obdobím a po něm, aby se zjistilo celkové množství částic. Vzduch pak rovnoměrně přechází přes senzory.
Přístroj lze nosit až 24 hodin, potom je třeba vyměnit filtr na částice a paměť přístroje je plná. Data je možné stahovat ze senzorového systému do počítače.
"Chtěli bychom být schopni vkládat a vyjímat určité senzory, aby pacienti mohli přístroj zacílit na své konkrétní potřeby," podotýká Bayerová.
Badatelé z GTRI v současnosti jednají s jednou nejmenovanou firmou o komerčním využití přístroje, uvádí Bayerová. Počátečními cílovými uživateli budou astmatičtí pacienti, ale přístroj budou moci používat další zájemci, kteří chtějí zkoumat vystavení vlivům životního prostředí.

AUTOR: Brittany Sauser
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů