Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bursík pro snížení emisí, nemá to ale prý vést k odchodu průmyslu

Bursík pro snížení emisí, nemá to ale prý vést k odchodu průmyslu

Praha - Ministr životního prostředí Martin Bursík (Strana zelených) bude při unijních jednáních souhlasit se snížením emisí oxidu uhličitého do roku 2020 o 20 procent oproti roku 1990. Zároveň je ale podle něj nutné postupovat tak, aby to nevyvolalo odchod evropského průmyslu. Uvedl to dnes v tiskové zprávě, v níž popsal, s čím odjíždí do Bruselu, kde mají od pondělí jednat ministři životního prostředí zemí EU.

Již po jednání vlády počátkem tohoto týdne Bursík řekl, že Česko bude prosazovat, aby ti, kteří dosud s emisními povoleními neobchodují, mohli nakoupit povolenek o devět procent víc, než činila jejich produkce v roce 2005. "Systém pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů by se měl zlepšit a rozšířit," uvedlo dnes ministerstvo.

Česká republika proto podpoří například revizi směrnice EU a její rozšíření také na ostatní skleníkové plyny. Bursík bude i pro stanovení emisního stropu pro celou EU a určení roku 2005 jako základního pro výpočet redukce emisí.

V pondělí po zasedání kabinetu Bursík řekl, že v rámci energeticko-klimatického balíčku se Česko zaváže do roku 2020 zdvojnásobit podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií. Přistoupí na zvýšení tohoto podílu ze současných zhruba šesti procent na 13 procent.

Evropská unie by podle ministra měla také stanovit kritéria udržitelnosti celého životního cyklu pro biopaliva. Jde o to, aby jejich používání nemělo nepříznivý dopad na životní prostředí. "Například zavlažování biopalivových plodin by mohlo v jižních oblastech narušit systém vodního zásobování, suroviny nesmí růst na místě vykácených deštných pralesů," poznamenal Bursík. Souvisí to podle něj i s dalším cílem unie - zastavit do roku 2010 úbytek biologické rozmanitosti.

Ministři mají v Bruselu jednat rovněž o nařízení, které by stanovilo emisní normy pro nové osobní automobily. "Návrh by měl motivovat výrobce k vývoji a výrobě automobilů emitujících nízké množství emisí CO2. Také zde by motivační efekt nařízení neměl ohrozit konkurenceschopnost výroby," dodal Bursík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů