Úterý, 16. dubna 2024

Sníží spotřebu energie i emise

Sníží spotřebu energie i emise
Společnost DPD představila dlouhodobý plán odpovědného rozvoje. Jeho cílem je úspora energií a snížení emisí CO2 o 12 % do roku 2012; u přepravy o 15 % a u provozních budov o 9 %. Projekt se týká celé sítě DPD, která je součástí nadnárodní skupiny GeoPost. Celosvětově síť DPD za rok přepraví téměř 450 mil. balíků pro více než 220 tis. podnikových zákazníků.

"Projekt se soustředí na 3 oblasti. Jedná se o kontrolu dodavatelů, správu budov a samotnou přepravu. V první etapě dojde k auditu přepravních tras s cílem jejich maximální optimalizace. Již dnes přesně víme, kolik škodlivin naše dopravní prostředky vyprodukují, nyní pracujeme na tom, abychom mohli sledovat konkrétní dopady kterékoli zásilky. Přesněji řečeno, abychom věděli, kolik která zásilka vyprodukovala skleníkových plynů. Znalost těchto údajů nám dovolí optimalizovat způsoby přepravy a trasy tak, abychom byli k životnímu prostředí co nejohleduplnější. Následně se zaměříme na konkrétní úspory v oblasti provozu," říká Daniel Mareš, ředitel DPD pro střední Evropu.

Alternativní pohon vozidel, solární panely v depech - Mateřský koncern Geopost, který sídlí ve Francii, se intenzivně zabývá alternativními zdroji energie. Většina nových dep na jihu Evropy je vybavována solárními panely, v Portugalsku, Španělsku a Francii převáží zásilky stále více automobilů s pohonem na zemní plyn a elektřinu. Důležitým příspěvkem celé společnosti DPD k životnímu prostředí je rozhodnutí najímat pro přepravu pouze nové automobily. Zásilky jejích zákazníků nepřeváží vozidla starší pěti let. Jejich exhalace jsou nižší.

Telefony místo letadel - "Kromě systémových opatření, jako je například chystaná certifikace na ekologickou a bezpečnostní normu ISO 14001, dbáme i na detaily. Nedávno plánovanou celoevropskou schůzku pracovníků poboček zodpovědných právě za postoj firmy k životnímu prostředí nahradila telekonference. Návrh řešení přišel z české pobočky," dodává Oldřich Kaláb, výkonný ředitel DPD CZ.

DPD dbá i na úspory v oblasti vytápění a klimatizace budov, úsporné osvětlení nebo recyklaci počítačů. Třídění kancelářského papíru a jiných odpadů je samozřejmostí.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů