Pátek, 19. dubna 2024

OSN: Ledovce ubývají rekordním tempem

OSN: Ledovce ubývají rekordním tempem
Ledovce ve světě se zmenšují rekordní rychlostí a mnoha z nich hrozí, že během několika desetiletí zcela zmizí. Vysoce nepříznivý trend je patrný zejména v Evropě. Vyplývá to ze zprávy Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), kterou organizace včera zveřejnila ve švýcarském Curychu.

Zpráva zahrnuje údaje o stavu téměř 30 ledovců z celého světa v roce 2006. Podle UNEP se jejich tloušťka v daném roce v průměru zmenšila proti předchozímu měření o 1,5 metru. Největší úbytek ledu zaznamenali vědci v Norsku, kde se ledovec Breidalblikkbrea zmenšil o více než tři metry.

"Nejnovější čísla jsou součástí zřejmého zrychlujícího se trendu, který se v dohledné době pravděpodobně příliš nezmění," komentoval novou zprávu Wilfried Häberli, ředitel světové organizace, která sleduje změny ledovců.

Häberli rovněž uvádí, že v 80. a 90. letech minulého století se ledovce ztenčovaly v průměru o 0,3 metru ročně. Od roku 2000 se však podle něj průměrný úbytek masy ledu zvýšil na 0,5 metru ročně.

Podle UNEP může mít zmenšování ledovců dalekosáhlé důsledky. Ohrožená je podle organizace především Indie, kde jsou ledovce hlavním zdrojem vody pro místní řeky. Nebývalý úbytek ledovců od And po Antarktidu pokládá OSN za významné varování, které by mělo urychlit důležitá jednání o klimatických změnách v příštím roce.

Vědci varují, že odtávání ledovců už má bezprostřední neblahé dopady. Nedávná zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF) tvrdí, že teploty v Antarktidě stoupají pětkrát rychleji než průměrné teploty na zbytku planety. Nejhůře se s tím vypořádává populace tučňáků, kteří přicházejí o potravu.

Ze zprávy WWF vyplývá, že led nyní v Antarktidě pokrývá o 40 procent plochy méně než před 26 lety. To mimo jiné vede k úbytku malých planktonních korýšů, například světélkovce, který tvoří značnou část potravy některých tučňáků.

Vědci předpovídají, že průměrná teplota na zeměkouli bude v tomto století dále stoupat. Odtáváním ledovců se zvýší hladina světových oceánů a planeta bude trpět častějšími extrémními výkyvy počasí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů