Středa, 24. dubna 2024

Za znečištění může biomasa

Za znečištění může biomasa

Více než polovina celkového organického znečištění ve vzduchu v zimě v Evropě nepochází ze spalování fosilních paliv, ale z domácích kamen a spalování zemědělských a zahradních odpadních produktů. Vyplývá to ze zprávy projektu CARBOSOL (2001-2005), který Evropská unie podpořila částkou 1,3 mil. euro.

Projekt jako první identifikuje a zkoumá zdroje znečištění napříč celou Evropou. Analýzami se zjistilo, že znečištění ze spalování dřeva v obytných oblastech je v zimních měsících překvapivě vysoké a představuje 50-70 % uhlíku v atmosféře (odvozeno od spálené celulózy). Omezení emisí z malých zdrojů by znatelně snížilo znečištění s okamžitými pozitivními důsledky na lidské zdraví a klima. Většina snah o omezení znečištění se zatím vztahovala k fosilním palivům. Spalování biomasy jako významný zdroj znečištění však dosud nebyl doceněn, ačkoliv na zdraví lidí má podobný vliv.

Cílem projektu CARBO-SOL bylo spočítat příspěvek různých zdrojů emisí ke znečištění vzduchu v západní a střední Evropě.. Pro identifikaci zdrojů znečištění používali vědci analýzu chemických pozůstatků po spalování v životním prostředí, například . analýzu zbytků celulózy vznikající jejím spalováním, nebo radioaktivní izotop uhlíku C14, který je indikátorem uhlíkového znečistění ze spalování zemědělského a zahradního odpadu.

Výsledky evropské studie podporují závěry ze studie prováděné v roce 2004 v Curichu ve Švýcarsku, při níž bylo zjištěno, že 40 % znečištění uhlíkem pochází ze spalování biomasy. Více informací o projektu CARBOSOL http://www.vein.hu/CARBOSOL/)

Zdroj: Silvarium

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů