Čtvrtek, 28. března 2024

Vítězný boj rebelů

Vítězný boj rebelů
Komise slíbila rychlejší rozhodnutí o energetických závazcích a výjimky pro velké znečišťovatele.

Byl to poklidný summit, soudě podle většiny zpráv. Bez konkrétních výsledků, pokud jde o budoucí podobu energetické politiky Evropské unie. Na závazných krocích, které by vedly k postupnému snižování celkové spotřeby energie, objemu vypouštěných emisí oxidu uhličitého a vyššímu podílu zelené energie, se politici a představitelé EU nedohodli.

Diskuse některých členských zemí včetně České republiky s Evropskou komisí přesto jeden důležitý výsledek přinesla. Česko, Slovensko a další získaly mocného spojence v německé kancléřce Angele Merkelové. Výsledkem společného tlaku je, že unijní exekutiva připustila možnost výjimek pro energeticky náročné firmy a slíbila, že jejich seznam vypracuje co nejdříve. Nikoli v roce 2011, rok před vypršením platnosti Kjótského protokolu, jak předpokládala.

Novým datem by se mohl stát rok 2009. "To by znamenalo, že debata nad tím, co bude napříště v Evropě v energetice možné, a co ne, může skončit ještě letos. "Tento postup vítáme, protože si nepřejeme odchod některých odvětví průmyslu do třetích zemí," uvedl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Sleva za síru

Česká republika, Slovensko a další postkomunistické státy odjely do Belgie s jasným úmyslem: vymoci si úlevy z energetické vize, přijaté před rokem na předešlé ekonomické radě hlav států a vlád členských zemí. Požadavek, aby jejich rostoucí hospodářství mohla vypouštět do atmosféry více skleníkových plynů než v minulosti, opřely o skutečnost, že své podniky odsířily už v uplynulém desetiletí. "Unie vytváří patnáct procent globální produkce emisí CO2. Když je sníží o pětinu, klesnou statisticky tyto emise o tři procenta. Bez zapojení Ruska, USA, Číny, Indie a dalších zemí je to nesmysl," zdůraznil před zahájením summitu premiér Mirek Topolánek.

Dalším cílem rebelů bylo, aby jejich elektrárny nemusely od roku 2013 kupovat na zamýšlené burze všechny emisní povolenky, ale jen část. Komise totiž naznačila možnost, že by výrobci s velkou spotřebou energie směli vypouštět více CO2. Za podmínky, že si předem koupí "právo znečišťovat" prostřednictvím povolenek.

Žádost nových členů o výjimky se setkala s pochopením u německé kancléřky Angely Merkelové. Podle české diplomacie by vstřícnost Berlína mohla zmírnit tvrdost opatření, o nichž Unie diskutuje.

Tlak z Berlína

Postoj šéfky CDU má logiku. Před summitem neuspěla u předsedy Komise José Barrosy s přáním, aby byl shovívavý vůči velkým německým firmám. Ocelářskému, cementárenskému a chemickému průmyslu hrozí, že je povolenky přijdou pořádně draho.

Horní parlamentní komora, Spolková rada, nato Komisi varovala, aby nevedla boj o globálním oteplování na účet německých automobilek: "Oběť mají přinést všichni. I výrobci malých aut ze sousedních zemí," uvedla rada s odkazem na Českou republiku.

A do třetice se ozvala Paříž, aby Komise dala urychleně najevo, co chystá, protože podniky si musejí zavčas naplánovat investice.

Barroso, který těsně před setkáním Merkelové vzkázal, že by bylo velkou chybou, kdyby se Unie hned na začátku usnesla na ochranářských opatřeních, couvl. A ujistil, že seznam výjimek bude vytvořen tak záhy, jak to půjde.

AUTOR:
Igor Záruba
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů