Čtvrtek, 18. dubna 2024

Podniky v ČR loni vypustily do ovzduší méně CO2, než směly

Podniky v ČR loni vypustily do ovzduší méně CO2, než směly

České průmyslové podniky loni vypustily do ovzduší méně emisí oxidu uhličitého, než měly povoleno. Znovu tak nevyužily veškeré emisní povolenky, které měly přidělené. Evropská komise ve středu oznámila, že do ovzduší firmy v Česku vypustily 77,7 miliónu tun oxidu uhličitého, přičemž povolenky měly na 84,8 miliónu tun.

V roce 2006 český průmysl vypustil celkem 83,7 miliónu tun CO2 a rok předtím vyprodukoval 82,7 miliónu tun CO2. Ani tehdy nevyužil všechny své povolenky, přičemž ty zbylé mohou společnosti prodat.

V současnosti se cena za jednu povolenku (jedna tuna CO2) pohybuje lehce nad 20 eury. Pokud se ovšem ukáže, že podniky v celé Evropské unii nevyužily všechny emisní povolenky, dá se očekávat její mírný pokles.

Přestože objem emisí oxidu uhličitého v České republice klesá, pro roky 2008 až 2012 mají firmy od Bruselu schváleno ještě více povolenek než v letech předchozích.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů