Úterý, 23. dubna 2024

Australské pivo utrpí kvůli změnám klimatu

Australské pivo utrpí kvůli změnám klimatu
Australští pivaři už brzy pocítí, že se jich globální oteplování opravdu bezprostředně dotýká. Jejich oblíbený nápoj totiž zřejmě hodně podraží.

Významně totiž poklesne produkce surovin pro jeho výrobu, zejména sladovnického ječmene, upozorňují klimatologové.

"Některé hospody prostě zůstanou bez piva nebo pocítí, že jeho výrobní náklady prudce stouply," řekl agentuře AP novozélandský vědec Jim Salinger z Národního Institutu pro výzkum vody a atmosféry.

Podobné dopady budou patrné i jinde ve světě, Salinger se ale ve svém bádání soustředil pouze na nejmenší kontinent světa.

Předpovídá, že suché oblasti Austrálie se stanou ještě suššími, nedostatek vody se tam každým rokem prohlubuje. Pokles produkce piva se podle něj dostaví do třiceti let.

Suchem budou podle něj zasaženy jižní a západní část kontinentu, především státy Victoria a Nový Jižní Wales. "Většinu oblastí Austrálie, kde se pěstuje sladovnický ječmen, čeká pokles produkce," říká Salinger. "To bude znamenat velké výzvy pro pivovarnické odvětví." Předpokládá, že výrobci piva budou muset hledat nové odrůdy obilovin, odolné vůči suchu.

Ceny surovin ale stoupají už nyní. Ředitel australské pivovarnické asociace Liz Read uvedl, že rostou ceny sladovnického ječmene, ale i cukru a hliníku.

Problémy ale nevyplývají jen z oteplování planety. Sladovnickému průmyslu podle Reada konkurují také stále více výhodnější způsoby obdělávání půdy, které lákají farmáře k pěstování jiných plodin.

Pivovarnictví ohrožují zejména rostoucí ceny mléčných výrobků ve světě. To nutí mnohé farmáře, kteří dosud pěstovali ječmen, zcela přeorientovat výrobu.

Změny klimatu ale neohrožují jen produkci piva. V obavách žijí i vinaři. I nejznámější australské vinařské regiony jsou totiž ohroženy vytrvalým nárůstem teplot.

Většina vinic je závislá na zavlažování. Sucha posledních let činí zavlažování stále dražším, to šroubuje směrem vzhůru i ceny australských vín.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů