Čtvrtek, 28. března 2024

Zlepšení ovzduší? Chce to čas

Zlepšení ovzduší? Chce to čas

Ostrava - Všichni, jimž není lhostejné, jaký vzduch denně dýchají, svou pozornost včera zaměřili k ostravskému hotelu Atom.

Na druhém ročníku Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě se zde sešli politici a zástupci odborných institucí, ekologové i členové občanských sdružení.

Jaký pokrok učinilo město, kraj či ministerstvo od prvního jednání? Splnily dotčené instituce usnesení, která si loni předsevzaly? Kdy budou lidé na Ostravsku dýchat vzduch, který po velkou část roku nepřekračuje zákonem povolené limity? Odpovědi na tyto otázky čekali přítomní v sále i lidé, kteří včerejší jednání sledovali živě na internetu.

Mnohé z odpovědí pro ně nebyly úplnou novinkou, většina z účastníků konference však uznala, že oproti loňskému roku je ve vývoji problematiky řešení znečištěného ovzduší znatelný posun.

Konference nebude poslední „Rozhodně se o ovzduší více začalo mluvit,“ uvedl třeba Petr Jančík z katedry ochrany životního prostředí v průmyslu Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava a dodal, že konkrétní kroky ke zlepšení situace budou muset být teprve provedeny. „Tato konference zcela jistě nebude poslední,“ podotkl primátor Ostravy Petr Kajnar a odkázal tak mimo jiné k časové náročnosti řešení situace v ovzduší, jehož stav je podle něj zásadní pro rozvoj regionu.

Na čas se odvolávali i další účastníci konference. Už nyní jsou ale vidět i konkrétní, ač poměrně vzdálené termíny, kdy by se například v OstravěRadvanicích a Bartovicích mohla výrazně zlepšit kvalita vzduchu. V závislosti na ekologizaci výroby podniku ArcelorMittal Ostrava se mluví nejčastěji o roce 2012.

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů