Úterý, 16. dubna 2024

EU schválila směrnici o kvalitě ovzduší, má omezit prašnost

EU schválila směrnici o kvalitě ovzduší, má omezit prašnost
EU v Lucemburku definitivně, po několika letech od předložení prvního návrhu, schválila směrnici o kvalitě ovzduší. Jejím cílem je především snížení jemných částeček prachu v ovzduší, což by mělo vést i k nižšímu počtu úmrtí v důsledku znečištěného ovzduší.

Podle lékařů mají prach a další částice ve vzduchu jen v Evropské unii na svědomí asi 350.000 životů ročně. Členské státy přitom chtějí počet těchto úmrtí snížit zhruba o 40 procent do roku 2020 ve srovnání s rokem 2000. Nejde totiž jen o zdraví, ale i o ekonomiku. Celá řada analýz konstatuje, že prachové částice v ovzduší snižují hrubý domácí produkt EU o desítky miliard eur ročně, tedy o stovky miliard korun.

Návrh směrnice pro kvalitu ovzduší zjednodušuje a nahrazuje dosavadních pět předpisů Evropského společenství. Nově přitom zavádí limity a sledování jemných prachových částic menších než 2,5 mikrometru (PM2,5), které se v dýchacím ústrojí dostávají nejhlouběji.

Podle směrnice musí členské státy snížit úroveň vystavení částicím v městských oblastech průměrně o 20 procent do roku 2020 ve srovnání s úrovní v roce 2010. Směrnice je nutí omezit úroveň vystavení v těchto oblastech pod 20 mikrogramů na metr krychlový do roku 2015. Členské státy se budou muset na svém území "vejít" do 25 mikrogramů na metr krychlový. Této hodnoty musí dosáhnout do roku 2015 nebo, kde je to možné, do roku 2010.

Směrnice ovšem není přijímána napříč celou veřejností. Několikrát se stala terčem kritiky ochránců životního prostředí a nejrůznějších nevládních organizací. Podle mnohých je málo ambiciózní. Zavádí sice cíle pro jemné prachové částice, ale nemění stávající normy pro kvalitu ovzduší. Celkem 25 z 27 členských států se dokonce vyjádřilo, že plnění zpřísněných norem by pro ně bylo nadmíru náročné.

Problém s prachem má i Česko. Ve starší zprávě pro Evropskou komisí o kvalitě ovzduší v Česku za rok 2005 přiznal stát, že na území Česka, ve všech zónách a aglomeracích, jsou plošně překračovány imisní limity pro větší prachové částice (PM10).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů