Čtvrtek, 28. března 2024

Nový materiál pomůže snížit podíl oxidů uhlíku v ovzduší

Nový materiál pomůže snížit podíl oxidů uhlíku v ovzduší
Američtí v ědci a inženýři z univerzit v Georgii a Pensylvánii oznámili podle webu ScienceDaily vývoj nového, levného materiálu pro zachytávání oxidu uhličitého z komínů tepelných elektráren. V nové studii poukazují Christopher W. Jones a jeho kolegové na to, že existující technologie zachycování uhlíku je pro široké použití nevhodná. Například adsorbenty v podobě kapalin jsou náročné na energie a drahé. Současné pevné adsorbenty vypadají sice slibně, ale mnohdy trpí nízkou pohltivostí a nedostatečnou stabilitou při delším použití. Vědci tvrdí, že je třeba hledat výkonnější materiály, které budou účinné delší dobu.

Výzkumníci se snaží najít proto nové cesty a popisují vývoj nového pevného adsorbentu na bázi křemíku s označením hyperbranched aluminosilica (HAS), který se těmto problémům vyhne. Nově vyvinutý materiál, o němž informuje březnové vydání Journal of the American Chemical Society, je schopen zachytit několikanásobně více oxidu uhličitého z průmyslových zdrojů, jako jsou například komíny tepelných elektráren, a další průmyslové zdroje znečištění používající pro výrobu energie uhlí. Při simulovaných emisích z komínů průmyslových zařízení zachytil nový materiál ve srovnání s tradičními pevnými adsorbenty až sedmkrát více oxidu uhličitého, a to i ve srovnání s dostupnými špičkovými adsorbenty. Podle výzkumníků by se tak mohl v kombinaci se zlepšenými technikami řízení tepla stát cenově efektivním způsobem, jak zachytit velké množství CO2 z uhelného spalování.

Výroba materiálu HAS je relativně jednoduchá, vyžaduje jen smíchání křemíkového substrátu s prekurzorem založeným na aminopolymeru, který na křemičitém povrchu vytváří materiál jež lze odfiltrovat a vysušit, a díky silné chemické vazbě získá robustnost umožňující vícenásobné použití. Materiál má podle informací uváděných vědci také větší stabilitu při teplotních extrémech, takže může být oproti současným adsorbentům vícekrát recyklován.

CO2 byl adsorbován při testech teplotách v rozsahu od 50 do 75 stupňů Celsia, a HAS byl poté zahřát na 100 - 120 stupňů, aby se odloučil plyn a adsorbent mohl být znovu použit. Výzkumníci podrobili materiál dvanácti cyklům adsorpce a desorpce, a nenaměřili významný úbytek kapacity.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů