Čtvrtek, 28. března 2024

K mužskému plešatění přispívá znečištění ovzduší, tvrdí vědci

K mužskému plešatění přispívá znečištění ovzduší, tvrdí vědci

Pro muže, kteří už vyzkoušeli všechny možné vlasové vodičky, gely, léky a třeba i transplantaci, aby zakryli plešatící leb, mají vědci ještě jednu radu - změnit životní prostředí. Podle studie vědeckého týmu z Londýnské univerzity totiž k vypadávání vlasů přispívají i takové faktory, jako je znečištěné ovzduší či kouření.
    Vědci věří, že toxiny a karcinogeny, které jsou přítomné ve znečištěném ovzduší, mohou zabránit vlasům v růstu tím, že blokují mechanismy produkující protein, z nějž je vlas tvořený. Lékaři už dlouho vědí, že plešatost je dědičný faktor, ale tento nový výzkum naznačuje, že faktory z životního prostředí mohou vypadávání vlasů zhoršit.
    Plešatost, která postihuje dvě třetiny mužské populace, se obvykle rozvíjí postupně. Začíná řídnutím vlasů na spáncích a vytvořením typického kolečka na temeni.
    "Myslíme si, že každý polutant (znečišťovatel), který se dokáže dostat do krevního oběhu nebo kůže a do vlasové cibulky, může oslabit její schopnost vytvořit vlasové vlákno. Existuje celá řada karcinogenů a toxinů, které tento proces mohou spustit," uvádí Mike Philpott, autor studie, která byla zveřejněna v časopise Journal of Investigative Dermatology.

https://www.zdravcentra.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů