Čtvrtek, 28. března 2024

Pobaltí svérázně bojuje za čisté životní prostředí

Pobaltí svérázně bojuje za čisté životní prostředí

Riga, Talin - Lotyšský ekologický maskot Cukmens vyhlásil Den vítězství nad plastovým odpadem. Akce na podporu ekologických obalů však ztroskotala kvůli protestům Rusů.

Slavnost Dne vítězství nad plasty měla symbolizovat nahrazení igelitek látkovými taškami v obchodech. Na podzim loňského roku se totiž lotyšskému ministerstvu životního prostředí podařilo prosadit zákon o zdanění plastových tašek v prodejnách a díky tomu přechází řada prodejců na výhodnější alternativní tašky.

Za zákon lobovala lotyšská obdoba supermana, podivuhodná postavička Cukmens (lotyšsky člověk-prase), který se v září loňského roku kvůli podpoře projektu dokonce zúčastnil zasedání vlády.

Ekologickou oslavu naplánoval Cukmens na osmého května, tedy den, kdy řada evropských zemí oslavovala vítězství nad nacismem. Nevinná akce vyvolala ostrou reakci Rusů, kteří se bouřili ze solidárnosti s Evropou. Den vítězství Rudé armády si totiž připomínají až devátého května.

Slavnost tak nakonec přenesli pořadatelé – rižské obchodní centrum Alfa a organizace Lotyšské národní lesy, jejíž maskotem je právě Cukmens – na příští týden.

Estonští zemědělci se bouří

Zatímco Lotyši řeší ekologicky nezávadné obaly, v sousedním Estonsku  se kvůli zákonu o ekologických daních bouří zemědělci.

Někteří z nich totiž obdrželi výzvu zaplatit daň za metan produkovaný jejich dobytkem.

„Kvůli špatnému výkladu zákona dostali někteří zemědělci daňové pohledávky na střevní plyny krav,“ citoval slova předsedy politické frakce Národní svaz Estonska Jaanuse Marrandiho estonský deník Postimees.

Na problém upozornili agrárníci z Národního svazu estonskou vládu a zároveň požádali ministerstvo životního prostředí o vysvětlení absurdního výkladu zákona a možnosti jeho pozměnění. Pro mnohé zemědělce se totiž může stát zpoplatnění dobytčích větrů osudným.

Jedna kráva vyprodukuje denně v průměru 350 litrů metanu a 1500 litrů oxidu uhličitého. Plyny vyprodukované dobytkem tak tvoří až 25 procent emisí.

Zatímco v zemích Evropské unie nemá tato daň obdoby, vláda Nového Zélandu se po podepsání Kjótského protokolu pokusila před pěti lety zavést „plynový zákon“. Ten však zablokovala liberální strana ACT.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů