Úterý, 23. dubna 2024

Bursík uzavře s Japonci dohodu o povolenkách

Bursík uzavře s Japonci dohodu o povolenkách

Ministerstvo životního prostředí pokročilo v jednání o prodeji přebytku emisních limitů Tokiu.

Šance, že Česko prodá Japonsku emisní povolenky, které má k dispozici díky Kjótskému protokolu, rostou. Zástupci obou zemí se chystají k podpisu memoranda o porozumění. "Příští týden podepisuji dohodu s Japonci," řekl deníku E15 ministr životního prostředí Martin Bursík.

Česko snížilo emise skleníkových plynů oproti roku 1990 výrazněji, než by muselo - především zásluhou restrukturalizace průmyslu a také ekologické daňové reformy. Přebytek v objemu 120 až 150 milionů tun oxidu uhličitého může Praha prodat. Zisk by se mohl podle různých odhadů pohybovat na úrovni 15 až 30 miliard korun. "Jde nám primárně o to, abychom tyto výnosy investovali do zateplování domů a výroby tepelné energie z obnovitelných zdrojů," uvedl Bursík.

Japonsko naopak patří mezi země, které jsou s kjótskými povolenkami v deficitu, neboť se jim závazky z Kjóta splnit nepodařilo. Předběžnou dohodu o nákupu povolenek již Tokio podepsalo kupříkladu s Maďarskem. Prodávajícími mají být v těchto případech státy, nikoliv firmy. Jde totiž o jiný druh povolenek (oficiálně "kreditů") než těch, s nimiž obchodují firmy v rámci známého systému, který zavedla Evropská unie.

Česko podpisem memoranda především vyšle signál, že hodlá povolenky prodat rychle. Bursík odhaduje, že prodej by se měl uskutečnit do konce roku. Praha může Tokiu teoreticky prodat celý svůj přebytek, nebo pouze jeho část. Podpisem memoranda se Češi k ničemu definitivně nezavazují, mohou jednat i s dalšími zájemci. Mezi nimi se v minulosti podle dostupných informací objevila také novozélandská pobočka banky ABN Amro, která se chtěla podílet na rozvoji systému obchodování s emisemi v tomto ostrovním státě. Spekulovalo se také o zájmu dalšího "kjótského hříšníka" - Kanady.

Zatímco Bursík navrhuje využití budoucích výnosů z povolenek na vyčištění ovzduší díky ekologičtějšímu vytápění, společnost ČEZ prosazuje, aby se část peněz investovala do podzemních zásobníků oxidu uhličitého. "Doufáme, že tento projekt má stále šanci," řekl manažer environmentálních projektů této firmy Tomáš Chmelík. Zdůraznil, že oba projekty by mohly fungovat vedle sebe. Martin Bursík však plány ČEZ odmítá. V této souvislosti připomíná, že společnost již profitovala z prodeje "evropských" emisních povolenek. Peníze by se měly využít zvláště pro výměnu uhelných kotlů, které znečišťují ovzduší pevnými prachovými částicemi.

Bilance emisních povolenek (v mil. tun CO2)
Země s přebytkem povolenek
Země s deficitem povolenek
Ukrajina
1500
Kanada
1200
Rusko
min. 1350
Japonsko
1100
Rumunsko
390
15 starých zemí EU
1000
Bulharsko
170


Česko
150


Polsko
150


Estonsko
110


Slovensko
60


Litva
50


celkem
3960
celkem
3300
pramen: MŽP

Zdroj: E15
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů