Čtvrtek, 28. března 2024

Mezinárodní kampaň Den bez tabáku

Mezinárodní kampaň Den bez tabáku

PRAHA, 30.5.2008 – Celosvětová kampaň „Den bez tabáku“ je každoročně zaměřena zejména na prevenci kouření. Světová zdravotní organizace (WHO) označuje kouření za nejčastější zbytečnou příčinu úmrtí v lidské populaci, na následky kouření zemře téměř polovina uživatelů tabákových výrobků. Nejohroženější skupinu tvoří kvůli nízké odolnosti vůči působení tabákové reklamy děti a mládež. Proto je letošním tématem mezinárodního Dne bez tabáku absolutní zákaz reklamy na tabákové výrobky a ochrana dětí před účinky marketingových strategií tabákových koncernů. Také letos kampaň podpořili členové Národní sítě Zdravých měst, kteří pro své obyvatele připravili akce zaměřené zejména na odvykání kouření.

 

Většina kuřáků začíná se svým zlozvykem před dovršením 18. roku věku, čtvrtina dokonce okusí tabák do desátého roku od narození. Právě proto je pozornost tabákového průmyslu zaměřena na mladé lidi a děti. Letošní celosvětová kampaň Den bez tabáku se nese ve znamení úsilí o zákaz jakékoli reklamy na tabákové výrobky. Studie v zemích, kde zákaz reklamy proběhl, prokázaly snížení spotřeby tabáku o 16 %. Světová zdravotní organizace vyzývá ke spolupráci na prosazení absolutního zákazu propagace tabákových výrobků politiky, mladé lidi, nevládní organizace i širokou veřejnost.

 

Již řadu let se připojují ke kampani Den bez tabáku Zdravá města, obce a regiony. Společným tématem všech aktivit je prevence a odvykání kouření. Lidé mají možnost navštívit osvětové přednášky a nechat si změřit hodnoty krevního tlaku i oxidu uhelnatého v plicích, k dispozici jsou poradny pro odvykání kouření. Koná se řada doprovodných akcí, zejména sportovních aktivit, které zdůrazňují význam zdravého životního stylu. Pro děti jsou připraveny výtvarné soutěže věnované škodlivosti kouření a bohatý doprovodný program.

 

Výběr ze zajímavých akcí k mezinárodní kampani Den bez tabáku naleznete níže.

 

Den bez tabáku letos zatím podpořila tato Zdravá města:

Brno, Hodonín, Chrudim, Letovice, Litoměřice, Moravská Třebová, Orlová, Strakonice, Třebíč, Ústí nad Labem, Vsetín.

 

Jednotlivé programy a další informace ke kampani naleznete na www.nszm.cz

 

STŘÍPKY Z AKCÍ KE DNI BEZ TABÁKU 2008 (1.-31.5.)

 

Co se chystá

Bez tabáku lépe dýchám

Ústí nad Labem probíhá během celého měsíce května krajská soutěž pro kuřáky s názvem „Bez tabáku lépe dýchám 2008“. Do losování o ceny v krajském kole budou zařazeni všichni přihlášení kuřáci, kteří vydrželi celý měsíc květen nekouřit. Vylosovaní účastníci soutěže obdrží cenu Zdravého města Ústí nad Labem.

Kontrolní a informační pochůzky policistů a mediků

Ve Strakonicích budou v pátek 30. května už od rána procházet hlídky Policie ČR, aby kontrolovaly dodržování zákazu kouření na zákonem určených místech a dodržování zákazu prodeje tabákových výrobků mladistvým do 18. let věku. Městem budou procházet také pracovníci Městského úřadu společně s mediky, konzultanty Linky pro odvykání kouření a pracovníky České koalice proti tabáku, kteří budou občanům nabízet měření vydechovaného oxidu uhelnatého nebo test závislosti na nikotinu.

Výtvarná díla na téma „Den bez tabáku“

Den bez tabáku 31. května oslaví děti ze Speciální školy v Moravské Třebové výtvarnými pracemi, kdy budou moci neomezeně zapojit svoji fantazii.

Cesta za čistým vzduchem na Sněžku

Na sobotu 31. května je připraven tradiční, již šestý výstup na Sněžku pro obyvatele Chrudimi, kteří tak každoročně vyjadřují svůj zdravý životní styl. Pro účastníky výstupu jsou připraveny tři trasy s různou délkou, na vrcholu proběhne společné foto a předání pamětního listu se speciálním razítkem.

Cesta za čistým vzduchem na Javorovou

Také Orlová se připojuje tradičním výstupem, tentokrát na horu Javorová. 31. května to bude již podeváté, co se aktivní občané sejdou a podniknout společný pochod pro zdraví.

..zkusíte si jeden den nezapálit?

Happening Dětského parlamentu Vsetín ke světovému Dni bez tabáku proběhne 30.5. na prostranství před Městským úřadem ve Vsetíně. Tématem jsou nekuřácké veřejné prostory.

 

Co se událo

Besedy ve školách o rizicích kouření

Již 22. května proběhly v Litoměřicích besedy o kouření na Gymnáziu, ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti, které uspořádala Česká koalice proti tabáku. V Litoměřicích také probíhá soutěž pro žáky I. a II. stupně základních škol o nejlepší cigaretovou maketu, poukazující na negativní důsledky kouření.

Zvířátka v brněnské zoo také nekouří

Zábavný program pro rodiče s dětmi pod názvem „Zvířátka také nekouří“ proběhl dne 24. května v zoologické zahradě v Brně. Již 9. ročník akce nabídl návštěvníkům rady Ligy proti rakovině Brno, Školu odvykání kouření, na Stánku zdraví VZP pak měření krevního tlaku, tělesného tuku i množství oxidu uhelnatého v plicích. Pro děti byly připraveny recesistické protikuřácké soutěže, proběhla také autogramiáda rekordmanky v bezmotorovém létání Hany Zejdové.

Nová naděje v odvykání kouření

Dne 28. května se uskuteční v Hodoníně akce, věnovaná nejmodernějším metodám odvykání kouření. Nové výrobky budou prezentovány v budově Městského úřadu, kde budou probíhat i doprovodné aktivity se zdravotní tématikou. Návštěvníci akce budou mít možnost využít poradenství a také si odnést některé zdravotně výchovné materiály.

Tajemná zpráva ve věži

Výstup na věž na Martinském náměstí tvoří pravidelně součást oslav Dne bez tabáku v Třebíči. Cestu za čistým vzduchem na věž pořádá TJ Sokol Třebíč, vstup je zdarma a občané svým výstupem podpoří myšlenku zdravého života bez kouření.

Na kole na Svojanov

I v letošním roce proběhl celodenní cyklovýlet ke Dni bez tabáku v Letovicích. Účastníci se mohli 24. května projet trasou přes Křetín, Bohuňov, do Svojanova spojenou s návštěvou hrad Svojanov. 

 

Informace k dalším akcím, včetně následných fotografií a hodnocení akcí naleznete na www.nszm.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů