Sobota, 20. dubna 2024

Klaus, oteplování a užiteční idioti

Klaus, oteplování a užiteční idioti
Kolegové prominou, ale čeští novináři v USA (autora textu nevyjímaje) si vyzkoušeli roli příslovečných "užitečných idiotů". Z povinnosti psát o cestách Václava Klause pomáhali českému prezidentovi vytvářet dojem, že jeho názory na globální oteplování jsou v USA nějak sledovány. Přesnější popis zní: byly postřehnuty. Pro americkou debatu nejsou a těžko kdy budou podstatné.

Český novinář ve Washingtonu nemůže pominout, když zde prezident jeho země představuje překlad své knihy. Ale dejme věci do kontextu a událost - osobně důležitá pro Václava Klause a realtivně zajímavá pro české čtenáře - se v amerických médiích zrcadlí jinak. Na představení knihy v National Press Club přišla agentura Bloomberg a televize FOX News, Češi ale hráli přesilovku. Řídké mediální zastoupení nedávalo vzpomenout na vydýchaný vzduch, který zde bývá, když vystupuje skutečný "newsmaker".

V den, kdy Václav Klaus v National Press Club mluvil, o tom neinformoval žádný důležitý list. New York Timesy sice otiskly článek o Česku (začínal na titulu), ale šlo o poplatky v nemocnicích. Druhý den o knize opět nepsal ani jeden list. I když Washington Post i Wall Street Journal se problematice globálního oteplování aktuálně věnovaly. Konkrétně připomínaly studii ministerstva zemědělství, podle které už oteplování negativně ovlivňuje americké vodní zdroje.

Je pravděpodobné, že Václav Klaus poskytl během svého pobytu rozhovor některým médiím. Jenže o opravdu zajímavých událostech novináři informují ve chvílích, kdy se dějí. Nenechávají si je pro články, které vyjdou "až bude místo".

Pokud se něco přece jen podobá rychlému ohlasu s potenciálně velkou sledovaností, je to rozhlasový pořad konzervativního moderátora Rushe Limbaugha, který Klausovy výroky pustil do vysílání. V případě Limbaughova publika ovšem Klaus promlouvá k přesvědčeným. A přidaná hodnota nespočívá v názorech, ale v tom, že je říká prezident. Byť se lze ptát, co si Limbaughovi posluchači pod pojmem "český prezident" vlastně vybaví.

Václav Klaus může namítat, že to není on, kdo hledá mediální výsluní. Že jej tam naopak povrchní novináři sunou. V případě jeho názorů na globální oteplování to ale neplatí. Prezident sám nabízí českému tisku bezmála "senzační" informace. Například na otázku, o čem bude jednat s viceprezidentem Dickem Cheneym, Klaus novináře ze všeho nejdříve upozornil, že nese do Bílého domu dva výtisky své knihy. Pro své dychtivé fanoušky Cheneyho a Bushe. Věřme, že mezi cestami na Blízký východ a videokonferencemi s veliteli v Iráku si prezident udělá čas.

Asi by měl, protože z knihy se stane - podle Klausových slov - trhák. Český prezident tvrdí, že v nejvýznamnějších washingtonských pravicových myšlenkových trustech (Heritage Foundation, American Enteprise Institute a Cato Institute) se teď dokonce "urážejí, že jsem to nevydal u nich".

Václav Klaus by si každopádně měl nějaký výtisk nechat stranou, aby jím mohl obdarovat také příští hlavu Spojených států.

Názory kandidátů, kteří počítají se snižováním emisí CO2, považuje totiž podle svých slov za "tragické a extrémní". Jeho kniha by jim tedy snad mohla pomoci se zorientovat. Pokud jim ale český prezident dokáže svazek předat. Nebudou možná mít chuť přijmout v Bílém domě hosta, který považuje jejich názory na globální oteplování za snahu o "líbivá, politicky korektní prohlášení, o kterých oni si možná myslí, že by jim snad mohly přidat jednoho dalšího voliče navíc".

Jednoho amerického prezidenta Václav Klaus už takto školil - prostřednictvím jeho pražského velvyslance. A pak se dlouho, opravdu dlouho, snažil doťukat na dveře Oválné pracovny.


daniel.anyz@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů