Pátek, 19. dubna 2024

Kraj posvětil stavbu spalovny na výkaly

Kraj posvětil stavbu spalovny na výkaly

Netřebice, Úmyslovice - Třikrát se obce Netřebice a Úmyslovice už odvolávaly na kraj. Zásadně nesouhlasí se stavbou biostanice v lokalitě Šumbor. Ta by spalovala zvířecí výkaly. Bojí se zápachu!

Obyvatelé Netřebic a Úmyslovic nechtějí mít ve své blízkosti spalovnu zvířecích výkalů, jejíž stavbu plánuje firma Proagro v lokalitě Šumbor. Bojí se případného zápachu. Firma tvrdí, že nic takového nehrozí. Obce se odvolaly v březnu znovu na kraj. Ten jejich připomínky zatím nereflektoval a stavbu posvětil.

„Po celodenní dřině si chci v létě sednout na zahrádku a odpočívat. Když tu bude stát stanice, nebude to vůbec možné,“ myslí si Věra Doušová z Netřebic.

Starostka Netřebic Miluše Líbalová čeká na územní řízení ke stavebnímu povolení. „Potom se můžeme znovu odvolat na kraj. Na dopis, ve kterém nás kraj informuje o tom, že stanice nebude závadná, jsme nereagovali,“ uvedla starostka Líbalová s tím, že pokud nepomůže kraj, odvolají se na ministerstvo životního prostředí a pokud ani tady neuspějí, obrátí se na soud.

„Stavbu budeme oddalovat tak dlouho, jak to půjde,“ je pevně rozhodnutá Líbalová.

Lokalita Šumbor, kde by v areálu firmy Proagro měla vzniknout biostanice, leží totiž v katastru Netřebic.

Podle starosty Úmyslovic Miroslava Fejfara by biostanice spalovala drůbeží trus, prasečí kejdu a kukuřičnou siláž.

„Vyráběla by elektřinu pro velkovýkrmnu prasat a částečně i teplo,“ tvrdí Fejfar, jehož vesnici by stanice také poznamenala. „Většina větru jde právě na naši vesnici,“ řekl Fejfar.

Firma Proagro, která bude stanici provozovat, se brání. „Splňujeme hygienické normy. Tuhou část, která zbyde z výkalů, použijeme na výrobu hnojiv. Trus budeme převážet v zastřešených autech,“ řekl před časem podnikový ekolog firmy Proagro Tomáš Sehnal.

Z výkalů se ale podle odborníků uvolňuje amoniak, který je pak nepříjemně cítit. Kraj vyšel vstříc námitkám obcí pouze v tom, že automobil, který doveze výkaly do stanice, vjede do boxu, a ten bude za ním ihned zavřen. Tak se nedostane údajně zápach do ovzduší.

„Tak to ale nefunguje. Navštívili jsme pro srovnání jinou biostanici v Žihlí u Plzně a tam nikdo uzavření vrat nezajistil. Auto jsme nemohli do Prahy vyvětrat,“ zlobil se na březnovém jednání v netřebické restauraci Jiří Podolský z Netřebic.

Kauzu chystané spalovny budeme i nadále sledovat.

 Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů