Pátek, 29. března 2024

V Pekingu byla sedmkrát překročena míra znečištění vzduchu

V Pekingu byla sedmkrát překročena míra znečištění vzduchu

Číňanům se ani měsíc před zahájením olympiády nepodařilo v Pekingu snížit znečištění vzduchu na požadovanou úroveň. Zjistila to BBC, která o vlastním testu kvality ovzduší v čínském městě informuje v úterý ráno. V jednom z opakovaných testů byly normy Světové zdravotnické organizace (WHO) dokonce překročeny sedmkrát.

Normy stanovené WHO byly překročeny po šest ze sedmi dnů, kdy BBC prováděla testy ručním detektorem znečištění vzduchu PM 10. Před měsícem byla norma znečištění u stadiónu překročena pětkrát.

Čínští organizátoři v roce 2001, kdy bylo rozhodnuto, že se pořadatelem letní olympiády stane právě čínské hlavní město, slíbili, že dodrží standardy znečištění stanovené WHO.

Dělníci vztyčují ve smogu lešení na pekingském náměstí nebeského klidu, kde bude během olympiády výstava.

Dělníci vztyčují ve smogu lešení na pekingském náměstí nebeského klidu, kde bude během olympiády výstava. foto: Reuters/Reinhard Krause

Jeden z čínských představitelů sdělil BBC, že je přesvědčen, že během her bude vzduch v hlavním městě čistý.

Peking míní během července zavést řadu mimořádných opatření, které mají zlepšit kvality ovzduší. Jedním z nich bude omezení provozu aut, které už bylo testováno, čínští řidiči ovšem nařízení často ignorovali.Přerušeny budou také všechny stavební práce.

Čínský dělník opravuje zábradlí na výškovém domě v Pekingu, jehož budovy se ztrácejí ve smogu.

Čínský dělník opravuje zábradlí na výškovém domě v Pekingu, jehož budovy se ztrácejí ve smogu. foto: Reuters/Reinhard Krause

Podle BBC se na znečištění podílejí největší měrou právě automobilová doprava, stavební činnost ale také emise z četných továrem.

Čínské sdělovací prostředky v úterý oznámily, že v zemi poklesly emise oxidu siřičitého, který chrlí tovární komíny a který způsobuje kyselé deště. Loni byly o 4,7 procenta nižší než v roce 2006.

Množství chemické spotřeby kyslíku (CHKD), kterou se měří znečištění vody, v roce 2007 kleslo o 3,2 procenta. Čína v roce 2006 slíbila, že do roku 2010 sníží úroveň znečištění měřenou těmito dvěma ukazateli celkem o deset procent.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů