Sobota, 20. dubna 2024

Kvůli zkvalitnění ovzduší se v Ostravě kropí a čistí vozovky

Kvůli zkvalitnění ovzduší se v Ostravě kropí a čistí vozovky

OSTRAVA - Celkem 18 milionů korun je letos vyčleněno na čištění a kropení silnic v Ostravě. Cílem je zlepšit kvalitu ovzduší ve městě, a snížit tak množství dopravou zvířeného prachu, řekla dnes mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Silnice se kropí za slunečného počasí. "Cesty čistíme od drobných nečistot, jako jsou kamínky, větvičky nebo suché květy. Kropením ale také zvlhčujeme ovzduší. Do vody se přidává vonná směs, aby se osvěžil vzduch v místech, kde je největší koncentrace lidí," uvedl Antonín Bína, výrobní náměstek Ostravských komunikací, jejichž pracovníci čištění a kropení silnic provádějí. Kropení prý navíc pomáhá udržet silnice i v lepším technickém stavu, protože se ochladí rozpálený asfalt, a omezí se tak vznik prasklin na vozovce.

Ostravské komunikace vybraly ve městě několik lokalit, kam kropicí vozy vyjíždějí. Jde hlavně o místa s hustou dopravou a větším počtem lidí. Kropicí vozy tak jezdí například v centru města, ale i ve velkých městských obvodech, jako je Ostrava-Jih a Ostrava-Poruba. V parných letních dnech řidiči lokality projedou zhruba třikrát. Při čištění vozovek se pak Ostravské komunikace zaměřují hlavně na oblasti nejvíce znečištěné polétavým prachem.

Bína doplnil, že ke kropení se používá pouze pitná voda, ke splachování vozovek užitková voda, která je dvakrát ročně kontrolována v laboratoří Povodí Odry.

Město na kropení a čištění vozovek vyčlenilo celkem deset milionů korun, zbývajících osm milionů korun přidal kraj.

http://www.morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů