Sobota, 20. dubna 2024

V Argentině pěstují ekologické krávy

V Argentině pěstují ekologické krávy

Buenos Aires - Za nejvyspělejšími státy světa, které se na summitu G8 domluvili na snižování emisí, nechce zůstat pozadu ani Argentina. Ekologická opatření, která by měla ulehčit argentinskému ovzduší, jsou ale skutečně unikátní. Vrásky na čela ekologů většinou kreslí velké rafinerie, v Argentině ale nebezpečí přichází překvapivě odjinud. Za znečištěný vzduch můžou krávy.

"Byli jsme skutečně velmi překvapení. Nikdy nás ani nenapadlo, že kráva, která váží asi 550 kilogramů, vyprodukuje až tisíc litrů plynů denně. 25 až 30 procent z toho je vázaných na methan," vysvětluje vědec Gullimero Berra.

Čtyřnohý ohrožovatel čistého argentinského vzduchu začal být okamžitě pod přísným dohledem vědců. Na pastvinu teď vyráží s batůžkem, který nebezpečné plyny odchytává přímo ze žaludku. Tím ale snahy ekologů nekončí, a tak se krávy mohou těšit třeba na dietu.

"Dokončili jsme předběžnou studii a zjistili jsme, že použitím tříslovin nebo dalších prostředků můžeme upravit kravám trávení a emise snížit pod 25 procent," říká Sylvia Valtorta.

V Jižní Americe žije přes 55 milionů krav a jen v Argentině se tito přežvýkavci přičinili o víc než 30 % všech emisí. Jejich biologické procesy mají ale i pozitivní stránku. Kravskou moč si například nemohou vynachválit indičtí včelaři. "Použili jsme kravskou moč a do sedmi, osmi dní byly najednou všechny včely zdravé. Po postřiku začaly dělnice odstraňovat nemocné larvy z pláství a královna do volných komůrek okamžitě nakladla nová vajíčka. Ty jsme pro jistotu taky pokropili močí a vajíčka už zůstala zdravá," přibližuje postupy vědců Ruchira Tiwari.

Krávy se zkrátka v poslední době dostaly pod vědecký drobnohled. Možná už brzy nikoho nepřekvapí kráva pasoucí se s barelem na zádech nebo odér moči vznášející se kolem včelích úlů.

 

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů