Úterý, 23. dubna 2024

Letecké společnosti budou také muset snižovat skleníkové emise

Letecké společnosti budou také muset snižovat skleníkové emise

Poslanci Evropského parlamentu přijali ve druhém čtení návrh směrnice o začlenění leteckých společností do systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (EU ETS). K formálnímu ukončení legislativního procesu schvalování směrnice teď zbývá už jen potvrzení dohodnutého kompromisu Radou EU na jejím nejbližší zasedání. "Emise z letecké dopravy sice zatím tvoří pouze malou část emisí skleníkových plynů, na rozdíl od emisí z ostatních sektorů však velmi rychle rostou. Dohodnuté řešení dá v dostatečném předstihu výrobcům i provozovatelům letadel stimul k tomu, aby se i letecká doprava podílela na snižování celkového množství vypouštěných skleníkových plynů," říká náměstek ministra životního prostředí pro ochranu ovzduší a klimatu Aleš Kuták.

Podle dohody mezi Evropským parlamentem a Radou budou od roku 2012 do systému EU ETS zařazeni všichni operátoři provozující lety v Evropské unii (včetně zahraničních aerolinií i letů z EU ze a do třetích zemí). Zpočátku bude 85 % emisních povolenek poskytováno leteckým provozovatelům zdarma a dalších 15 % emisních povolenek získají v dražbě. Příjmy z dražeb povolenek by měly být použity na financování:

  • zmírňování klimatických změn;
  • výzkumu technologií pro „čistší“ letadla;
  • opatření na omezení úbytku lesů v rozvojových zemích;
  • nízkouhlíkové dopravy.

Cílové snížení leteckých emisí skleníkových plynů se stanoví podle ročních průměrných emisí leteckých společností za období 2004–2006. V první fázi (v roce 2012) budou emise skleníkových plynů sníženy o 3 % a v druhé fázi (2013-2020) o 5 %. Tento podíl však může být v budoucnu ještě upravován v rámci celkové revize EU ETS. 

Z působnosti směrnice jsou např. vyňaty průzkumné lety a malé společnosti produkující nízké emise CO2, stejně jako vojenské, či záchranné lety.

Evropská unie bude současně usilovat o dosažení dohody o globálních opatřeních na snížení skleníkových plynů z letecké přepravy. První krok by mohly v tomto ohledu představovat bilaterální dohody s mimoevropskými státy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů