Sobota, 20. dubna 2024

Rusům roztála polární stanice Severní pól

Rusům roztála polární stanice Severní pól
 Prvních dvacet ruských polárníků evakuováno

- Letos tání ledovců překoná loňský rekord

Rychlé tání ledové kry v Severním ledovém oceánu, na níž pracuje ruská polární expedice, si vynutilo předčasně ukončení práce a likvidaci vědecké stanice Severní pól 35.

K nebezpečně se ztenčující kře byl vyslán atomový ledoborec Arktika a loď Michail Somov, která v noci na včerejšek nalodila na svou palubu dvacet polárníků i jejich dva psy. Oznámil to mluvčí ruského ústavu pro výzkum Arktidy a Antarktidy Sergej Boljasnikov.

"V Arktidě dnes začala likvidace driftující ruské polární stanice Severní pól 35," oznámil ještě v neděli agentuře ITAR-TASS viceprezident ruské Asociace polárníků Vladimir Strugackij.

Kře hrozí rozpad

Rusové zřídili výzkumnou stanici Severní pól 35 na plovoucí kře loni v září, kdy měla na délku bezpečných pět kilometrů a byla tři kilometry široká.

Kra se ale pohybovala k jihu a ubývala na velikosti. Nyní se dočasný domov ruských polárníků scvrknul na plochu 300 krát 600 metrů.

Kře, která zatím urazila přes dva a půl tisíce kilometrů, hrozí úplný rozpad, protože směřuje do oblasti, kde jsou relativně teplé vody. Momentálně se nalézá asi 80 kilometrů severovýchodně od souostroví Špicberky.

Likvidace stanice, která se skládá z 28 domků a meteorologického vybavení, bude trvat podle polárníků tři dny.

Je třeba naložit 220 tun nákladu, včetně mezitím nahromaděných odpadků. Do překládání jsou zapojeny malé traktory i palubní vrtulník. Potom lodě odvezou polárníky i stanici do ruského arktického přístavu Murmansk.

Tání začalo dřív

Úkolem vědecké expedice, která měla trvat až do září, bylo měřit ovzduší, vodu, led i ozon v atmosféře, hlavně v souvislosti s globálním oteplováním.

Ruští vědci si už dlouhá léta zřizují základny na plovoucích ledových krách, první z nich byla postavena v roce 1937.

Při zahájení této poslední expedice loni měli vědci vzhledem k rekordnímu tání problémy najít vhodné a bezpečné místo. Obvykle staví stanici na kře silné nejméně tři metry, tentokrát se smířili s tloušťkou jen 1,5 metru.

Kanadští vědci nedávno oznámili, že sezonní tání arktických ledovců letos začalo nejméně o čtyři týdny dříve, než je dlouhodobý průměr.

Jiný tým vědců v Kanadě a USA předpověděl, že letošní sezonní tání arktických ledových ker dosáhne loňského rekordu nebo ho ještě předstihne. Loni se přitom zmenšily nejvíce za poslední desetiletí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů